Přihlásit

Ve Křtinách zahrají trubači (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křtiny
Čtyřicet trubačů z celé České republiky zatroubí o víkendu ve Křtinách. V městečku se koná druhý ročník Křtinského vytrubování. Tentokrát bude věnovaný profesoru Antonínu Dykovi.
"Křtinské vytrubování vzniklo před rokem. Jeho cílem je představit lidem, co všechno dokážou trubači. Že to není jen troubení myslivců, ale i historická hudba. Do Křtin se sjedou desítky trubačů z celé republiky, a když zahrají dohromady, stojí to opravdu za to," láká Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny, který společně se správou jeskyní akci pořádá.
Trubače lidé uslyší ve Křtinách od pátku až do neděle. V pátek v půl deváté večer vystoupí ve křtinském chrámu u příležitosti Noci kostelů, v sobotu v deset dopoledne v ambitech křtinského kostela, ve tři v jeskyni Výpustek a v šest opět zatroubí v ambitech křtinského chrámu ve spojení s večerní zvonkohrou. "Poslední vystoupení trubačů je v neděli v deset a v půl jedenácté při mši v chrámu ve Křtinách," doplnil Mauer.
Kromě troubení čekají lidi, kteří o víkendu přijdou do Křtin, také doprovodné výstavy, přehlídky loveckých trofejí nebo uvedení myslivecké kuchařky. "Výstavy budou pro veřejnost přístupné po celý víkend. Pozoruhodná je třeba výstava obrazů a rytin do parohů Zdeňka Nadymáčka, ale i jiné. Lidé si také budou moct o víkendu prohlédnout jinak běžně nepřístupný křtinský zámek," přiblížil Pavel Mauer.
Letošní vytrubování myslivci ve Křtinách věnují poctě lesníka, myslivce, básníka a skladatele Antonína Dyka. "Uctíme stočtyřicáté výročí jeho narození. I když už je to dlouho, co vydal první trubačské signály, vycházíme z nich dodnes," dodal Mauer.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.