Přihlásit

Ochranáři v Jeseníkách střeží hnízda vzácného sokola stěhovavého (ČRo-olomouc.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzácný sokol stěhovavý zahnízdil letos v Jeseníkách zhruba na desítce míst. Kriticky ohrožený dravec byl před několika lety na pokraji vyhynutí, v poslední době ale jeho populace roste. Nejvyšší moravskoslezské hory jsou pro něj historickým hnízdištěm, i proto se tam postupně vrací.

Ochranáři přírody teď všechna hnízda důkladně střeží, a to jak elektronicky, tak osobně přímo v terénu, uvedl ornitolog z tamní Správy Chráněné krajinné oblasti Petr Šaj. "Jedním z hlavních důvodů, proč se toto hnízdění tak přísně monitoruje, je to, že jde o opeřence, který je velice zajímavý například pro sokolníky. Sokolnictví je i v Česku velice rozšířené. Není vyloučeno vybírání vajec nebo přímo mladých ptáků, kteří by se potom mohli dostat například na černý trh," vysvětlil Šaj.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.