Přihlásit

Součástí myslivosti jsou i různé slavnosti (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K mysliveckým tradicím patřilo pořádání mysliveckých slavností. Dlouhou tradici v tom měli myslivci z křivoklátského panství, ale také schwarzenberští myslivci z Hluboké nad Vltavou, kteří jako první v Čechách založili v roce 1692 na Hosíně svoji organizaci Myslivecké bratrstvo.
Myslivecké slavnosti byly pořádány jako prokopské poutě, myslivecká posvícení, součástí byly střelby do terčů o ceny, program pro děti a samozřejmě hudba a tanec.
Křivoklátští myslivci měli dokonce svoji hymnu napsanou Zikmundem Winterem. A jaké slavnosti myslivců můžeme spatřit dnes? Některá Myslivecká sdružení pořádají každoročně Den myslivosti, zejména v rámci června - Měsíce myslivosti a ochrany přírody. V poslední době jsou na mnoha místech pořádány velmi výpravné Svatohubertské slavnosti, jako je tomu v jihočeských Chrášťanech a Dražíči ve spolupráci s dalšími sousedními honitbami.
Vrcholem krásy a bohatosti všech mysliveckých slavností je vystoupení souborů loveckých trubačů. Trubači jsou zahajované a zakončované všechny slavnosti, zejména pak trubači celé troubené hubertské mše.
Nejen slavnosti místního významu pořádají myslivci, ale také velké myslivecké slavnosti, celonárodní, jako je kupříkladu mezinárodní výstava Natura Viva v Lysé nad Labem a zejména pak každoroční Národní myslivecké slavnosti na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou, spojované se soutěžemi trubačů a mistrovstvím ve vábení jelenů. V červnu je budete moci navštívit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.