Přihlásit

Na novém obchvatu umírá zvěř (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle ochránců přírody chybí u silnice ploty a přechody. Přibude však maximálně značka

Třemošná
"Nový obchvat Třemošné bude asi dost často plný čerstvé zvěřiny. Jel jsem tam ve středu pozdě večer a na silnici ležely dvě sražené srnky asi pět set metrů od sebe," svěřil se Plzeňan Jindřich Neuman. Prý jej poměrně překvapilo, že taková frekventovaná, nově vybudovaná silnice nemá alespoň v úseku u lesa nějaké zábrany. "Jednak jde o ta zvířata, ale i o bezpečnost lidí," dodává.
Plot a přechod či podchod pro zvěř by u nové komunikace čekal například i ochránce přírody Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů a nějaké opatření by uvítali i místní myslivci. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které obchvat stavělo, vidí řešení maximálně v umístění varovné značky.
"Věřím, že tam bude se zvěří velký problém. Není na novou silnici zvyklá. I v době, kdy se silnice stavěla, tak ji ještě bez problému přešla, a teď je tam najednou provoz," kroutí hlavou Makoň. Že tady není možnost migrace lesní zvěře nijak vyřešená, označuje slovem"bordel".
Policie podle slov mluvčího Josefa Aubrechta ještě žádnou závažnou srážku se zvěří na nové silnici řešit nemusela. Třemošenští myslivci už škody registrují. Vědí minimálně o dvou mrtvých srnách a pěti zajících. "Bylo jich už ale určitě víc, kolikrát zvěř skončí úplně rozcetlovaná nebo ji někdo naloží a odveze... Je mi té zvěře líto. Člověk si pod sebou řeže větev a ničí to nejcennější - přírodu. Určitě by tam mělo být alespoň nějaké pletivo, jde i o bezpečnost těch, co tudy jedou," říká hospodář Mysliveckého sdružení Třemošná-Krkavec Josef Majer. Že by si zvířata zvykla a přestala přes silnici migrovat, neočekává.
Podle ředitele plzeňské pobočky ŘSD Zdeňka Kuťáka by bylo oplocení a vybudování nějaké formy přechodu pro zvěř nadstandardní. Stačí prý terénní zářez podél silnice v úseku lesa, který by měl zvířata od cesty přes silnici alespoň částečně odradit. "Na rozdíl od rychlostní komunikace nebo dálnice nejsou další opatření na komunikaci, jako je tato, běžné. Když se stavba připravovala, byla z hlediska vlivu na životní prostředí posuzována přísně, přesto se žádná taková potřeba neprojevila. Takže jsme nic nezanedbali. Kdyby byla v těchto místech nějaká mimořádná migrace zvěře, určitě by bylo nějaké řešení nařízené," uvedl Kuťák. Podle něj tu spíš jen řidiči projíždějí rychleji, než by měli. "Pokud bude trend srážek se zvěří pokračovat, bude se to řešit maximálně dopravním značením," doplnil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.