Přihlásit

Do Křtin se sjedou trubači z celé republiky (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O víkendu si můžou lidé na Blanensku zajít na jarmarky i do arboreta. Dnes večer se jim otevřou také věže kostelů.

Blanensko
Večer do kostela, ráno na jarmark. Jako za dávných časů si můžou o víkendu připadat lidé na Blanensku. Při dnešní Noci kostelů se jim otevřou tajemné věže, zítra jsou zváni na historické jarmarky do Blanska a do Letovic.
Komentované prohlídky, výstupy na věže, biblická čtení, nejrůznější koncerty či divadelní představení. Toto vše připravili organizátoři v kostelech na Blanensku při akci nazvané Noc kostelů. Ta vypukne dnes v podvečer a potrvá až do půlnoci.
"Vloni se do ní na Blanensku zapojilo sedm staveb, letos už osmnáct," uvádí organizátoři. Lidé v Noci kostelů můžou navštívit například kostel svatého Petra a Pavla v Jedovnicích, chrám Jména Panny Marie ve Křtinách a mnohé další.
Jarmareční sezóna právě začíná. V sobotu jsou lidé na Blanensku zváni hned na dva historické trhy, do Blanska a do Letovic. "Tradiční historický jarmark pořádáme v Letovicích už léta. Nejdříve býval na začátku května jako floriánský na náměstí, tento rok jsme jej ale kvůli počasí raději odsunuli až na konec měsíce. A poprvé bude na zámku," uvedla vedoucí letovického městského kulturního střediska Eva Hejlová.
Příchozí na jarmarku uvidí ukázky dávných řemesel, na pódiu vystoupí loutkové pouliční divadlo, doboví hudebníci, na svahu u zámku se předvedou šermíři a celodenní akci zakončí vystoupení Velkého dechového orchestru Letovice.
Také Blanenští zvou v sobotu na historický jarmark spojený s oslavou Dne dětí. Začne od brzkého rána a potáhne se až do pozdního večera. Na hlavním pódiu v zámeckém parku se předvedou sokolníci, vojenský klub a umělci, na zámeckém nádvoří divadelníci, u Sýpky a u zámeckého jezírka budou přichystány hry pro děti. Celý program zakončí v půl desáté večer historický průvod městem a v deset ohňostroj odpálený z rotundy blanenského zámku.
"Historický jarmark má v Blansku tradici už od devadesátých let. Vedle Vítání svatého Martina a vánočního jarmarku patří k největším akcím ve městě," přiblížil Jiří Kučera, vedoucí kanceláře tajemníka blanenské radnice. Také příznivci trubačského umění si o víkendu přijdou na své. Čtyřicet trubačů z celé České republiky zatroubí o víkendu ve Křtinách. V městečku se od pátku až do neděle koná druhý ročník Křtinského vytrubování. Kromě troubení čekají lidi, kteří o víkendu přijdou do Křtin, také doprovodné výstavy, přehlídky loveckých trofejí nebo uvedení myslivecké kuchařky. "Výstavy budou pro veřejnost přístupné po celý víkend. Pozoruhodná je třeba výstava obrazů a rytin do parohů Zdeňka Nadymáčka, ale i jiné. Lidé si také budou moct o víkendu prohlédnout jinak běžně nepřístupný křtinský zámek," láká Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Křtiny, který společně se správou jeskyní akci pořádá.
Ve Křtinách otevře o víkendu své brány také arboretum, které leží mezi Křtinami a Jedovnicemi. V době od devíti hodin do pěti odpoledne jím provedou návštěvníky odborní průvodci. V sobotu od jedné hodiny odpolední si zájemci budou moct vysadit koupený strom jedle bělokoré přímo v lese, za který obdrží certifikát sadaře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.