Přihlásit

Míří k nám hosté: hmyz z jihu, vrací se bobr i rys (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bobři se už vrátili na východ Pardubického kraje. Na Lanškrounsku a Králicku se začal usazovat i rys ostrovid. Invaze některých živočišných druhů, zejména hmyzu, však začíná vytlačovat ty původní.

Na Bohdanečském rybníku začali hnízdit jeřábi popelaví. Na Přeloučsku i Svitavsku se usídlil orel mořský, v Pardubickém kraji se poprvé objevil chřástal nejmenší.
V kraji se usazují živočichové, které tu nikdy nebylo možné spatřit. Buď reagují na vyšší průměr teplot a přicházejí z jihu, anebo se tady ocitnou jakoby omylem, třeba s nějakým zbožím, či reagují na změnu způsobu obhospodařování krajiny.
"Jako by někdo donutil polovinu sálu plného lidí odejít a jejich uvolněné židle obsadil někdo jiný. Tak se uvolnila místa pro další druhy, které expandují," řekl zoolog pardubického muzea Jan Dolanský.
Exoticky působí řada nových druhů hmyzu. V posledních letech se například nadmíru masivně rozšířilo - jde o invazi druhu, který zde nikdy předtím nežil - slunéčko japonské, svým množstvím začíná zcela zastiňovat naši oblíbenou sedmitečnou berušku. Na území kraje jsou i nové druhy vážek, například červená, která vypadá, jako když létá plamínek, vážka žlutoskvrnná a několik dalších.
K hranici kraje, například k Chlumci nad Cidlinou, už dorazila kudlanka nábožná, na loukách a okrajích lesů Pardubicku a Bohdanečsku je možné pozorovat kobylku křídlatou, která je menší než známá kobylka zelená.
Jedním ze zcela nových nálezů je výskyt tesaříčka Calamobium filum. "Má podobnou charakteristiku jako kudlanka, našel jsem ho v úhřetické cihelně a na dalších místech na Chrudimsku, tento úzký tesaříček posedává na dlouhých stéblech trav také u Moravské Třebové. Jeho výskyt mátaké souvislost s oteplováním," řekl pardubický entomolog Bohuslav Mocek.
V posledních letech se podařilo nalézt také dva nové druhy pavouků, drobnou pavučenku Mermessus trilobatus původem z Ameriky, která český název ani nemá, anebo snovačku stolovou, která se rozšířila ze západní Evropy a žije na zdech domů i třeba pardubického zámku.
Nouze není ani o větší zvířata. Zprávy o šakalovi na Vysokomýtsku či Svitavsku nemají ochránci přírody zatím ověřené, na východě kraje se již usadili bobr evropský. "Bobr není nepůvodní, byl v českých zemích vyhubený záměrně, protože poškozoval hráze rybníků, ale i kvůli kožešinám i žlázám využívaným kvůli kosmetickým a afrodiziakálním účinkům," řekl Bohuslav Mocek.
Na Lanškrounsku a Králicku se začal usazovat i rys ostrovid. "Rys se objevuje i na Králickém Sněžníku, i letos na jaře jsou doloženy jeho stopy. Má tam vhodné podmínky a v budoucnu se tam může, pokud nebude docházet k jeho nelegálnímu lovu, vyskytovat i trvale," řekl vedoucí Správy CHKO Železné hory a Krajského střediska agentury ochrany přírody Vlastimil Peřina.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.