Přihlásit

Český fousek je šikovné psisko (naše rodina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český fousek byl vždy spolehlivým pomocníkem lovců. To věděl už i císař římský a král český Otec vlasti Karel IV. Podle dokumentu, který je uchováván na Karlštejně, daroval tyto dva krasavce Ludvíkovi, markraběti braniborskému. Přestože jde o takhle staré plemeno, stali se fouskové samostatným a FCI uznaným plemenem až daleko později. Teprve v roce 1963 byl jejich standard schválen.
V současné době se český fousek používá jako všestranný ohař. Má velmi dobré výsledky, ať už pracuje na poli, ve vodě či v lese. Dá se ale také použít na tlumení predátorů. Oproti německému krátkosrstému ohaři snáší lépe i nepřízeň počasí. Je to dáno skutečností, že jeho drsná srst má hustou, krátkou podsadu a delší krycí chlupy s tvrdými a dlouhými pesíky, které ho velmi dobře chrání před chladem a vlhkem.
Fousek je sice pes lovecký, ale díky vstřícnému vztahu k lidem, snadné ovladatelnosti a nemalé inteligenci se čím dál tím častěji objevuje také jako společník. Platí však to, co je třeba brát v úvahu u všech loveckých plemen - přece jen by si ho měl pořídit spíše člověk, který se chce věnovat lovu a myslivosti.
Luboš Němeček


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.