Přihlásit

Bude lenešický rybník chráněným územím? (Svobodný hlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Touto otázkou se zabývali ochránci přírody a instituce již od podání prvního návrhu roku 1978.
Záměr bohužel nepodpořil ani MNV, ani později OÚ v Lenešicích. Námitky kvůli možnému omezení v činnosti mělo místní myslivecké sdružení, Rybářství Mariánské Lázně i vlastníci pozemků. Za 32 let tedy nedošlo k posunu, což se však nyní může změnit. Lenešický rybník velmi často navštěvují ornitologové z Prahy, Mostu, Bíliny a dalších míst, protože jde o významnou lokalitu. A právě ornitologové se se Správou CHKO České středohoří chtějí o vyhlášení ochrany pokusit. Záměr podporuje i odbor ŽP MÚ v Lounech. Není vyloučeno, že po jednání zainteresovaných stran dojde k dohodě. Že lze provádět hospodářskou činnost i v chráněných územích, lze sledovat na území NPR Velký a Malý Tisý v jižních Čechách, kde se ornitologové dohodli na spolupráci jak s myslivci a rybáři, tak i s majiteli pozemků ke všeobecné spokojenosti.
Lenešický rybník by si ochranu určitě zasloužil a profitovat by z toho mohly všechny zúčastněné strany. Hlavní rybník má i s pěti výtažnými rybníky 111 hektarů a v období více než třicetiletého sledování zde bylo zastiženo 190 druhů ptáků. U 69 bylo doloženo hnízdění a u dalších deseti druhů se předpokládá. Byly zastiženy i tak vzácné druhy jako je plameňák růžový, labuť černá a zpěvná, husa indická, pisila čáponohá, orel mořský a mnoho dalších. Při koncentraci až 450 labutí velkých jich zde hnízdilo osm párů, což nebylo zaznamenáno ani v jižních Čechcáh. Podobně i hnízdění 20 párů potápek černokrkých nebo 10 párů rákosníků velkých.
A protože lenešický rybník je i významným mokřadem regionálního významu, blízký přirozenému prostředí, ochranu by si určitě zasloužil. Osobně by mne to po dlouholetém neúspěšném snažení velmi potěšilo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.