Přihlásit

Myslivec vystřelil na čtyřkolku, která jela po cestě (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neoplocenou střelnicí, umístěnou jen dvě stě metrů od domů, projížděla v
sobotu trojice jezdců na čtyřkolkách. Myslivec je viděl, přesto střílel dál. Cesta je přitom volně přístupná a na nebezpečí upozorňují jen cedule.

BUKOVNO/MLADÁ BOLESLAV
Skupina jezdců na tříkolkách přijížděla v sobotu dopoledne od obce Bukovno na Mladoboleslavsku směrem k hájovně. "Na střelnici stál muž a rovnal terče. Když mě viděl, tak mi gestem ukázal, že můžeme projet. Jakmile jsme projížděli, vystřelil směrem ke mně. Netrefil mě, ale lekl jsem se," líčí událost jeden z řidičů čtyřkolek, Pavel K.
"Po této cestě běžně jezdíme, zákaz tu není. Uprostřed cesty jsme uviděli ceduli s nápisem střelnice a zastavili," pokračuje jezdec.
Střelec z mysliveckého sdružení Michalovice a zároveň předseda střelecké komise Martin Mazač to vidí jinak.
"Ukazoval jsem mu naopak gestem rukou, ať odjede, nemají tam co dělat. Dál je jenom les a tam je vjezd zakázán. Myslel jsem si, že odjeli, tak jsem střílel dál. Ale do terče, ne do něj," tvrdí Mazač.
Případ má teď v rukou policie, kterou řidič čtyřkolky ihned po incidentu přivolal.
"Mezi oběma muži došlo podle našich informací k nedorozumění v gestikulaci na oficiálně povolené střelnici," říká tiskový mluvčí mladoboleslavské policie Miroslav Mareš. Pochybení odmítá i provozovatel střelnice a předseda stejnojmenného mysliveckého sdružení Jaroslav Ulman.
"Mazač to měl řádně označené a všichni cedule musí respektovat. Když střelec třeba leží na zemi v trávě amá klapky na uších, tak nevidí ani neslyší, co se kolem něj děje, a může se stát cokoliv," přiznává Ulman.
Střelnice však není oplocená a může do ní prakticky kdokoliv. Třeba i děti, které neumějí číst.
"Neoplocená střelnice nedaleko obydlené oblasti, kde kulky létají přímo přes cestu, není normální, vždyť tam mohou vběhnout děti," děsí se vylekaný řidič tříkolky.
Střelnice je však podle policejního mluvčího řádně schválená balistikem, policií i obecním úřadem v Bukovně.
"Cesta je obecní, ale pozemek je myslivců. Vždycky když se tam střílí, tak to mají řádně označené a problémy s nimi nikdy nebyly," říká starostka obce Blanka Štechová, která o incidentu nevěděla.
Na internetu se kvůli incidentu v Bukovně na Mladeboleslavsku strhla diskuse.
"Není vhodné, aby členy myslivecké jednoty byly osoby, které ohrožují na životě jiné lidi střelnou zbraní. Bez ohledu na to, jak čtyřkolkáři ohrožují zvěř v honitbách. Navrhnu, aby ho vyloučili," napsal diskutující Zdeněk Klíma, který je také myslivec a zároveň rád používá čtyřkolku.
Jiní diskutéři jsou podstatně radikálnější. Přejí si, aby střelci rovnou odebrali myslivecký i střelecký průkaz. "Myslím, že si zaslouží víc než jen vyřadit z nějakého spolku. To si tady pak každej bude střílet, jak se mu zachce," napsal další diskutující Petr Turner.
"Už od toho incidentu mi chodí přes internet výhrůžné zprávy, některé jsou lživé. Je to dost nepříjemné, zvlášť když vyšetřování zatím ještě neskončilo," stěžuje si střelec Mazač.
Předseda mysliveckého spolku ho naopak hájí. "Ze spolku ho neodvolám. Určitě nechtěl nikoho zastřelit. Ti čtyřkolkáři tam navíc jezdí i třikrát týdně, to je opravdu k nevydržení," dodává provozovatel střelnice Jaroslav Ulman.
Problémy s nebezpečnou střelnicí měli také v Kutné Hoře. Tam kulky létaly až do okolních ulic. Lidé proti tomu před třemi roky sepsali petici.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.