Přihlásit

Zvěř potřebuje nyní klid (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rozhovor
Červen - měsíc myslivosti, tak znělo heslo v době před více než dvaceti lety. Zda to platí dnes, na to se Jihlavské listy zeptaly zkušeného myslivce Karla Křena z Jihlavy.

* Platí stále, že je červen měsíc myslivosti?
Určitě, je to z toho důvodu, že například srnčí zvěř klade svoje mláďata. Mě osobně velice mrzí v těchto dnech vztah některých lidí k přírodě a ke zvěři. Osobně jsem zažil, jak v pět hodin ráno se lesem prohání čtyřkolka a řidič rozhodně žádné ohledy neměl. Také mnoho lidí chodí do lesů se psy. Majitelé by si měli uvědomit, že právě v tomto období to není příliš vhodné. Zvěř potřebuje klid, a ten bohužel nemá.

* Nyní zemědělci začínají sklízet sena a senáže.
Měli by upozornit myslivce z honebních společností, kde budou sklízet, aby to tam prošli a zvěř vyplašili či instalovali odpuzovače. Zemědělci sice mají mít na strojích zařízení na plašení zvěře, ale mnozí je nepoužívaji. Sekačky mají široký záběr a v lištách pak končí zejména srnčata. A je to zcela zbytečné.

* Mnozí myslivci poukazují i na to, že zvěř často končí pod koly automobilů.
Zejména v noci by měli být řidiči velice ohleduplní. Malí zajíčci často končí naprosto zbytečně pod koly automobilů, protože nemají žádné zkušenosti a neodhadnou situaci. Stává se dokonce, že někteří řidiči si přímo libují, když je mohou usmrtit.

* Podle informací se v Anglii značně přemnožily lišky. Jak je to u nás?
Lišek je dost, ale určitě ne tolik jako v Anglii. Tam jsou víc chráněny než u nás. Tady mají myslivci možnost je odlovit, tam se to nesmí.
Lišky teď také mají mláďata, ale převážně loví hraboše. Rozhodně netropí takové škody jako neukáznění návštěvníci lesa a přírody či řidiči.

* Na co by si nyní měli dávat myslivci pozor?
U divokých prasat pozor na svalovce, který se vyskytuje zejména ve východních Čechách u zvěře, která k nám přeběhla z Polska. U tularémie zajíců stále platí odměna 150 korun za odevzdaného zajíce veterinářům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.