Přihlásit

Z vděku nechal Stanislav Toman postavit sv. Hubertovi kapličku (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Svatý Hubert se mezi myslivci těší stále větší oblibě," říká kněz Roman Dvořák.

Štětice - "Déšť je znamením božího požehnání," podotkl římskokatolický kněz Roman Dvořák, když se při pátečním svěcení kapličky svatého Huberta ve Štěticích začaly na přítomné snášet první kapky.
Zcela nová kamenná kaplička vyrostla za obcí v minulém roce. Postavit ji nechal Stanislav Toman, který vedle kapličky bydlí.
"Věřím, že každý člověk, který potřebuje pomoc a vyčerpá všechny standardní možnosti, může se obrátit na Boha. Mně se to stalo před deseti lety. Věc, za kterou jsem se modlil, dopadla dobře a já slíbil, že za to nechám postavit kapličku. Tenkrát jsme ale bydleli v Bavorově, tam nebylo vhodné místo. Měli jsme zahradu, ale chtěl jsem, aby kaplička byla veřejně přístupná," vyprávěl při svěcení Stanislav Toman. Vhodné místo našel po přestěhování do Štětic. "Když jsme s manželkou poprvé prošli dvorem na tohle místo, bylo mi hned jasné, že je to ono," doplnil Toman.
K samotné stavbě ještě chybělo sehnat někoho, kdo by ji zvládl. "Nejsem řemeslník ani kameník. Chtěl jsem ji mít z kamene, aby mi budoucí generace nenadávaly, že musí stavbu nahazovat nebo bílit," podotkl s úsměvem Stanislav Toman. Stavitele našel nakonec v místním mysliveckém sdružení. Jak mě cesty boží dovedly do Štětic, tak jsem se dostal i mezi místní myslivce, kde jsem získal mnoho přátel. Luboš Profant se nabídl, že kapličku postaví. Za to mu děkuji," doplnil Toman.
Stavba trvala celé léto a kapličku nakonec Luboš Profant předal majiteli na jeho narozeniny - 27. listopadu. "Žádný plán jsem neměl, stavělo se od oka. Kámen jsem navozil z lesa. Přijel jsem vždycky odpoledne po práci, navozil kámen, vybral a složil. Každý den o něco poporostla. Je to moje hobby, které mě zároveň i živí," řekl Luboš Profant, který kapličky, boží muka a další stavby a jejich části opravuje.
"Novou kapli nesvětím často. Měl jsem ale tu čest, že jsem mohl před rokem žehnat jednu v Račí na Strakonicku. Jednalo se také o kapli zasvěcenou svatému Hubertovi. Mezi myslivci stoupla za posledních deset patnáct let úcta k jejich patronovi, což je chvályhodné. Je to znát i na tom, že v listopadu, kdy má svatý Hubert svátek, se obnovuje ve velkém tradice hubertských mší," podotkl kněz Roman Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.