Přihlásit

Na ptáčata nesahejte, učí se létat (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pražská zvířecí záchranka provozovaná Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) již řeší několik případů, kdy lidé přinášejí ptačí mláďata, která údajně vypadla z hnízda. Další lidé neustále volají, že našli opuštěná mláďata sojek, strak, kavek, kosů či sýkorek. Jde ale o omyl.
Mláďata z hnízd nevypadávají, s dorůstajícím opeřením z nich vyskakují a učí se létat. Jde o normální proces, lidskou pomoc k tomu vůbec nepotřebují.
"Lidé nejlépe takovým ptáčatům pomohou, když je nechají na místě. V případě, že takové mládě poskakuje třeba po silnici, je možné ptáčka odnést na nedaleké bezpečnější místo. Ovšem jen do vzdálenosti několika metrů, aby rodiče byli schopni své mládě nalézt. Ptáci se neorientují čichem, takže nehrozí, že by se rodiče svých mláďat po dotyku člověkem báli," vysvětlil David Zítek z ČSOP.
Když totiž lidé mládě seberou a odnesou pryč, je pak velmi obtížné ho vrátit zpátky rodičům. "Musí být předáno do záchranné stanice, kde zbytečně zabírá místo potřebnějším pacientům," uvedl dále Zítek. Proto doporučuje zavolat na číslo 774 155 155 a poradit se s odborníky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.