Přihlásit

V muzeu na Letné se dá vyrazit do lesa (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kolik domů by se dalo postavit z dříví českých lesů? Asi 4,5 miliónu. Tuto a spoustu dalších informací se dozvědí návštěvníci Národního zemědělského muzea (NZM) v Praze, kde začal největší výstavní projekt v jeho historii Co pamatuje strom a lidé zapomněli. Potrvá až do konce října.
Expozicí provází rozřezaný stotřicetiletý smrk, který po desetiletích přibližuje svou a naší minulost. "Šlo nám o to, představit neuvěřitelně dlouhou délku života stromu, proto jsme taky jako ústřední motiv vzali rozřezaný kmen. Na každém výřezu je z čelní strany panovník nebo prezident, měna a z druhé strany významné politické a lesnické události z té doby. Zvolili jsme období od roku 1880 až po současnost," řekl organizátor výstavy Petr Fencl.
Výstava seznámí návštěvníky i s lesním hospodářstvím a technikou. Zajímavá bude jistě pro většinu z nich například vyvětvovací pila, která dokáže zbavit strom větví i kůry.
Najdou tady také dvě skutečné fořtovny, tedy úřadovny nadlesního. "Jedna je rakousko-uherská a jedna současná. Ta současná pochází z lesního závodu Dobříš," doplnil Fencl. Na dvoře muzea navíc dělníci zasadili třicítku dřevin a postavili myslivecký posed. Pro nejmenší tady vyrostlo bludiště. V průběhu výstavy se chystají doprovodné programy, věnované například kynologii nebo sokolnictví.
Výstava vedle toho představuje i lesnické uniformy. "Jsou z 35 zemí světa a je jich minimálně čtyři sta. Všechno jsou to originály," uvedl Jiří Pospíšil, který sbírku spravuje. Podle Pospíšila jde o největší výstavu tohoto druhu na světě. Lesnické uniformy jsou navíc nejstarším druhem stejnokrojů v dějinách.

Uniformy a železnice
"Vojenské uniformy jsou záležitostí až třicetileté války. Předtím byla vojska označena různými symboly, šerpami. Popis lesnické uniformy, nebo spíš lovecké, se poprvé uvádí v knize rakouského císaře Maxmiliána I. A to žil v letech 1459 až 1519," přiblížil Pospíšil. Podle Maxmiliánova návodu byly zhotoveny dvě repliky.
Základ sbírky ale tvoří čtyřicítka uniforem nalezených před dvaceti lety na půdě zámku Jemniště. Nejstarší z nich pochází z přelomu 18. a 19. století.
Ze současných budí pozornost uniforma ruského politika Vladimira Žirinovského nebo už zemřelého kosmonauta Pavla Romanoviče. Další doprovodná výstava pak ukazuje kouzlo lesní železnice. Seznamuje hlavně se slovenskými lesními železničkami v Čierném Balogu a Pováží.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.