Přihlásit

Parkování u obory Mstišov už není zadarmo (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Majitel platil krmivo pro zvířata z toho, co vydělal v restauraci. Protože nesehnal sponzora, zpoplatnil parkování, stát bude 20 Kč

DUBÍ Posledních dvacet let, kdy funguje v dubské městské části Mstišov obora a restaurace s ubytováním na zámečku Dvojhradí, byli návštěvníci zvyklí na zdejším parkovišti odstavit svůj vůz zdarma. To se nyní změnilo. Majitel chce za den stání 20 korun.
Provoz obory s rozlohou takřka 20 hektarů, v níž žijí ovce, mufloni, srnci, divoká prasata, daňci či několik druhů koz a jelenů, doposud majitel platil z toho, co vydělal ve zdejší restauraci. Celý areál je totiž rodinný podnik.
"Ročně utratíme za krmivo 200 až 300 tisíc korun. A to nepočítám práci, kterou jsme tady odvedli. Je zde sice kasička, vybrané dobrovolné vstupné však dělá asi jen 10 procent nákladů," říká Jiří Novák, jehož rodina vlastní zámeček i oboru a provozuje ji už od roku 1990.
Snažil se získat sponzora nebo příspěvek v okolních městech. Marně. "Byl jsem za vedením Dubí, Teplic, v Chomutově v Severočeských dolech, v Czech Coalu. Všem se obora moc líbí, říkají, abychom ji udrželi, ale to je všechno. Pomoc jsme ale nikde nesehnali," uvádí Novák.
Proto se rozhodl zavést parkovné. "Všechny vybrané peníze půjdou na zvířata, je to příspěvek pro oboru. Parkování časem vyasfaltujeme, obora je sice hezká, ale mohlo by se udělat víc. Mohly by přibýt lavičky, popisné tabule," plánuje Novák. Návštěvníci si nyní mohou oboru prohlédnout od středy do neděle, o letních prázdninách je otevřena denně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.