Přihlásit

Myslivci spolupracují se základními školami (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naučnou vycházku na Mostnou horu a do hájovny absolvovaly včera litoměřické děti

Litoměřice
Podpořit vztah dětí k přírodě a seznámit je se zásadami myslivosti. Takový byl cíl akce, kterou v součinnosti s litoměřickou Základní školou U Stadionu připravili myslivci z Okresního sdružení Litoměřice. Pro děti připravili naučnou vycházku na Mostnou horu a přednášku v hájovně pod Varhoštěm.

Děti viděly trofeje, zbraně, lovecké psy
"Je to akce školy, my jim tady předvádíme práci myslivců. Seznamují se s tím, co myslivci během roku dělají, jaká je úživnost honiteb,jaká je zvěř a další věci. Pak se děti mohou samy ptát," přiblížil akci za kulturně ­ výchovnou komisi okresního mysliveckého sdružení Litoměřice člen mysliveckého sdružení Kamýk ­ Velké Žernoseky Antonín Sláma.
Nejedná se o první akci, kterou kulturně ­ výchovné sdružení připravilo, na jaře se děti na mostné hoře dozvěděly zásady ochrany přírody. Nyní se na čtyřech stanovištích seznámily se zásadami myslivosti, trofejemi, krmením zvěře, chováním v přírodě, zbraněmi a loveckými psy.
"První stanoviště mělo seznámit děti s významem lesa a úkolem myslivosti pro dnešní dobu. Druhé stanoviště bylo věnováno péči o zvěř a lovu, včetně trofejí. Další stanoviště je střelecké, s ukázkou zbraní s výkladem a čtvrté, poslední, se týká kynologie, děti mohou pozorovat dovednosti loveckých psů, kteří jsou v myslivosti velice důležití," představil přesněji člen kulturně­výchovné komise OMS Vladimír Jenček.
"Líbí se mi tady, je to zajímavé. Dozvěděla jsem se, že jeleni shazují parohy, že prasata mají klektáky a páráky a že se tím brání," pochválila akci Tereza Dušková ze 2. A. "Myslivce vidím poprvé, jindy jsem je neviděla, jenom ve filmu. Jsou hodní a jsou to moc moudří pánové," dodala.

Za sběr žaludů výlet do zooparku
Děti se ještě před vycházkou na Mostnou horu zaměřili na přírodu tím, že pro myslivce sbírají krmení na zimu ­ žaludy a kaštany. "Děti, které nasbíraly nejvíce, dostanou za odměnu výlet do zooparku v Chomutově a nějaké drobné dárky. Toto je zajímavý dárek pro všechny, za to jejich snažení," dodal Antonín Sláma.
Více fotografií najdete na www. litomericky.denik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.