Přihlásit

Ornitologové pozorovali vzácného orla královského (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velké štěstí měla skupina ornitologů, když 21. září na území CHKO Beskydy v obci Krásná pod Lysou horou pozorovala vzácného orla královského (Aquila heliaca).

Orel se objevil nad východním svahem Lysé hory, pak přelétl nad údolím obce Krásná, kde zakroužil a následně odlétl směrem na Visalaje. Ornitologům se podařilo pořídit fotodokumentaci i videozáznam. Jedná se o první zdokumentované pozorování tohoto vzácného dravce v Beskydech.

Náš nejvzácnější dravec
Orel královský patří v České republice k nejvzácnějším dravcům. Jediné známé hnízdiště je v současné době na jižní Moravě, kde hnízdí pouhé 1 - 2 páry a na Slovensku hnízdí jen 35 - 40 párů. Jedná se převážně o tažný druh, ale část populace zůstává v okolí hnízdišť. Do Beskyd se pravděpodobně tento vzácný orel zatoulal při pohnízdní potulce nebo tahové cestě do zimovišť ve Středomoří.

Orly ohrožuje nelegální odstřel, trávení a dráty
V Beskydech ještě před 200 lety hnízdil orel skalní (Aquila chrysaetos) a orel křiklavý (Aqulia pomarina), ale necitlivé změny v krajině a přímé pronásledování člověkem oba druhy z Beskyd vyhnaly a v současné době žádný z orlů v Beskydech nehnízdí. Ani teď, kdy tito majestátní dravci požívají zákonné ochrany, to nemají lehké. Mnozí zahynou na drátech elektrického vedení, někteří jsou nelegálně otráveni či zastřeleni. Obrovské množství ptáků padne za oběť nelegálním lovcům ve Středomoří, kde jsou každoročně zabity statisíce nejrůznějších druhů ptáků včetně orlů. Podle ornitologické organizace Birdlife international bylo jen na Kypru za letošní podzim do 3. 10. zabito 494 505 ptáků, a to ještě neskončila lovecká sezóna.

Pomoci mohou lidé
Seznam ptačích druhů v CHKO Beskydy se nyní rozrostl o další vzácný ptačí druh, což opět dokazuje, že toto území zatím patří mezi přírodní skvosty našeho kraje a snažme se, aby tomu bylo i nadále. Už dávno víme, že příroda se bez člověka snadno obejde, avšak člověk je na přírodě existenčně závislý, a proto by její ochrana měla být jedním z hlavních zájmů moderní společnosti nejen na místní, ale i mezinárodní úrovni. Kdo má zájem, může podepsat petici proti nelegálnímu odstřelu ptáků ve Středomoří. Podrobnější informace lze najít na stránkách České společnosti ornitologické www.birdlife.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.