Přihlásit

Myslivec trefil kunu, ale i vnučku (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmy se už začaly zase stěhovat na motory aut

Dosud kuny zlobily jen chovatele slepic, nyní už začaly trápit i řidiče.
S prvními mrazíky se opět nastěhovaly na teplé motory aut a překousávají hadičky. Myslivec z Hrádku se jich nedávno pokusil zbavit. Brokovnicí ale kromě kuny trefil také slepici a svou vnučku.
Začátek zimy už na Jablunkovsku přinesl trpké ráno dvěma řidičům. Do práce neodjeli. Museli do servisu právě kvůli tomu, že jim na motoru nocovaly malé šelmičky a zřejmě z nudy ohlodaly izolaci z elektrické kabeláže. Chutnají jim zvláště škodovácká auta. V těchto případech radí odborníci nechat si do vozu namontovat rušičku kun nebo používat na motor speciální sprej. Investice v řádu dvou tří tisíc korun se vyplatí, oprava totiž bývá podstatně dražší a navíc se ranní rozčarování může opakovat. Loni se jedna rodina musela se stejným problémem vydat do servisu dvakrát. Zbavit se na mnoha místech přemnožených kun, které řádí v kurnících nebo se usídlí v domech, není také jednoduché. Rady jsou různé. Někteří diskutéři na webech doporučují tuhý podpalovač Pepo napuštěný petrolejem. Naplní se jím silonová punčocha a ta se umístí do teritoria kuny. Nabízí se i elektronické zařízení, ultrazvuk, pasti a chemické přípravky na odpuzování kun. Z babských receptů jsou to rozházené lidské vlasy či trus tygra či jiné velké kočky ze zoo a ten pak rozházet na půdě.

Myslivec trefil kunu, i vnučku
Řešení, které občas volí myslivci, že si na kunu počíhají s flintou na zahradě, je nebezpečné. Zkusil to před dvěma měsíci muž z Hrádku a bohužel kromě kuny zabil i slepici a svou vnučku postřelil brokem do zadní části těla. Děvčátko skončilo v nemocnici a případ šetřila policie. "Myslivec bude souzený za ublížení na zdraví. Ostatní věci jako je třeba možné odebrání zbraně a podobně jsme předali k občansko-správnímu řízení. Porušil pravidlo, že se nesmí střílet v zastavěných plochách, ale jen dvě stě metrů od nich," uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.
Myslivec Jan Musila z Opavska si vybavil tragický případ svého kolegy, který před pár lety také číhal na zahradě na kunu. "Už bylo šero. Najednou se mu zdálo, že po hraně dřevěného plotu běží něco chlupatého a vypálil. Shodou nešťastných náhod hned za tím plotem šel muž v kožešinové čepici, která kousek vyčuhovala nad latěmi. Ránu do hlavy nepřežil," vzpomněl Musila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.