Přihlásit

Jinak se vidí myslivci sami, jinak je vidí ostatní (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Reakce na článek Myslivecká etika

Článek "Jak to vidím já" o mysliveckých sdruženích a honebních společenstvech vyvolal emoce z řad čtenářů, probíhá diskuse na internetu s pozitivní a negativní reakcí. Splnil tedy svůj účel. Autorovi článku Myslivecká etika, kde jsem byla jmenovitě napadena, sděluji prostřednictvím medií:
Všechny údaje vycházejí z dlouholeté praxe s několika mysliveckými sdruženími, honebními společnostmi a jejich přímými nadřízenými. Vlastním obsáhlou složku s korespondencí, pro lepší orientaci v tomto tématu jsem studovala rok předplatné časopisu Myslivost, konzultovala s myslivci.
Opakuji, že jsem vlastník honebních pozemků, nikoliv myslivec, ani honec. Jsem ochotna diskutovat a vést kompromisy, ale k tomu musí být i snaha a ochota z druhé strany, i když připouštím, jsou i výjimky. Jsem také ochotna svěřit své honební pozemky do rukou profesionálů, kteří budou mít plnou mou důvěru a podporu, kteří budou dobrými hospodáři a jednat podle Zásad myslivecké etiky.
Negativní postoj po uveřejnění článku, jak se dalo očekávat, byl z řad mysliveckých sdružení a honebních společenstev, dokonce i příslušník mé rodiny byl osobně napaden jedním z nich.
Pozitivní reakce byla od majitelů honebních pozemků, kteří se ztotožňovali s mým článkem se slovy: "Bojím se jít do svého lesa, nevím, kdy se zase bude střílet". Někteří ani nevěděli o možnosti satisfakce za honitbu na svých pozemcích, které dostali v restituci.
Kontaktovala jsem se také se šéfredaktorem časopisu Myslivost a prostřednictvím internetu jsme vedli diskuse na téma myslivecká etika, myslivost a honební společenstva (viz můj článek v časopise Myslivost č.7/2010). Argumentovala jsem fakty, uveřejněnými na webových stránkách začínajícího kandidáta na myslivce "Jak to vidí on".
Reakce mysliveckého sdružení není publikována, dokonce ani v Blesku. Připomíná mi to nedávnou reakcí naší první dámy, která navštívila nejmenovaný dětský domov, který několik let sponzorovala její nadace. Zřejmě nadaný a sponzorovaný jedinec z dětského domova dle dostupných informací dokonce údajně obdržel i cenu Litera. Dopadl stejně jako onen mladý kandidát, který byl jako vlastník honebních pozemků vyhozen z mysliveckého sdružení bez možnosti obhajoby či diskuse, bez uvedení důvodu. Stejně tak "uspěl" i v sousedních mysliveckých sdruženích ("Ty sis stěžoval, že?"). Také nejmenovanému dětskému domovu dle veřejně dostupných informací byla po letech zastavena dotace z nadace první dámy.
Pisatel článku se ohání zákony, stanovami a veřejně prospěšnou činností myslivců. Já z pozice majitele honebních pozemků, kteří nejsou zváni na valné hromady, nejsou informováni, co se děje na jejich pozemku, nemají žádná práva o tom rozhodovat, pokud pro zpochybnění hospodaření vystoupí z jejich společnosti. Dle sdělení příslušných nadřízených orgánů lze využít v případě, že nedojde k dohodě, řešení jen právní cestou. Ujišťuji, že problémy chci řešit již po mnoho let diskusí a dohodou, dosud bezvýsledně.
Domnívám se, že myslivci nejsou vážení a populární nejen proto, že loví puškou, ale především proto, jak vystupují na veřejnosti, jak se prezentují, jak průhledné a veřejné je jejich hospodaření většinou na cizích pozemcích, podle jakých kriterií jsou přijímáni noví členové. Není přece výjimkou, že řady pytláků (nyní pod zákonem - kdo ohodnotí finančně ulovenou zvěř?) se rozrostly o myslivce, že myslivecká sdružení jsou rodinnými kluby, o členství se rozhoduje za zavřenými dveřmi. Nezbývá než s důvěrou čekat na nový zákon o myslivosti.
Chceme se podílet na rozhodování o našem majetku, chceme být informováni, my platíme daně z nemovitosti neustále se zvyšující, nikoliv myslivci.
I já jsem znechucena a otrávena postojem myslivců k majitelům honiteb a mezi rybáři a myslivci je velký rozdíl. Mimo jiné jedni nestřílejí a neohrožují životy své ani svých kolegů.
Jak vidíte, problém je hlubší než jen zvěřina na talíři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.