Přihlásit

Zajíci jedovatí olovem (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Linec
V Německu bylo uprostřed září dáno do prodeje 800 kilogramů zaječího masa z Rakouska s nepřípustně vysokým obsahem olova. "Kolem 300 kg bylo staženo a zničeno," píše deník OÖN. "Naměřené zatížení bylo 700krát vyšší, než je dovoleno v EU."
List uvádí, že myslivci hledají nové typy střeliva bez tohoto jedovatého těžkého kovu, zatím ale žádný jiný materiál se nemohl svými vlastnostmi olovu vyrovnat.
Biolog zemského svazu myslivců Christoph Böck se domnívá, že v případě exportu do Německa došlo k chybě při zpracování zvěře. Myslivec úlovek předává obchodníkovi se zvěřinou, aniž s ním sám pracoval. Olověné broky obvykle uvíznou mezi kůží a podkožím. Pokud proniknou do masa, má být střelecký kanál kompletně z těla vyříznut. Právě to se prý nejspíš v tomto případě nestalo.
Když je zvěřina vyvěšena, aby změkla, začíná ve tkáních pracovat kyselina mléčná. Ta může broky rozložit a vést k lokálnímu otrávení masa.
Udávané zatížení je podle myslivců výjimečné. V Rakousku prý letos ještě nebyla ani jedna zkouška pozitivní. Loni bylo vedeno 62 kontrol na olovo, z toho 28 v cílené akci, a ani jedna zvýšené množství kovu nezjistila. U dvou běžných kontrol byla přípustná hranice jen lehce překročena, jen jedna vykázala hodnoty zdraví škodlivé.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.