Přihlásit

Lesy budou monitorovat vlčí hlídky (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlčí hlídky se připravují vyrazit do terénu. Pátrat budou po zvířatech i pytlácích

Valašsko
Dobrovolníci se s nastávající zimou vydají opět pátrat po medvědech, rysech i vlcích. Nezapomenou ale také na pytláky.
Podle koordinátora beskydských vlčích hlídek Miroslava Kutala z Hnutí Duha počet šelem v Beskydech stagnuje. "Populace se nezmenšuje, ale ani nezvětšuje. Na oblast Beskyd a Javorníků připadá asi deset až patnáct dospělých rysů," popsal.
Rysi mají rozsáhlá teritoria a stačí, aby případný pytlák odstřelil jednoho. "Už to jde poznat a je to velká škoda. Vrhá to špatné světlo i na ostatní myslivce," dodal Kutala.
Právě myslivci se podle informací Hnutí Duha občas k zastřelení nějaké velké šelmy sami přiznávají. V anonymních dotaznících i anketách. "Vlčí hlídky jsou právě i kvůli tomu, aby neměli pocit, že jsou v lese sami. Musí si uvědomit, že zvířata v lese nejsou jejich majetkem, ale přírodním bohatstvím," podotkl koordinátor hlídek.

Podle myslivců jsou hlídky zbytečné
K činnosti dobrovolníků z vlčích hlídek je skeptický předseda rady Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček.
"Problém pytláctví není tak velký. O úbytku rysů víme. Není to tím, že by je někdo střílel, ale prašivinou," upřesnil. Vlků je pak podle myslivcova odhadu asi pět na celé Beskydy.
Když se navíc po lesích budou potulovat několikačlenné skupinky hlídkujících, je podle něj víc než jasné, že neuvidí ani chlup. "I kolegové, kteří jsou profesionální lesníci, viděli rysa třeba jednou dvakrát za život," dodal.
Žádný z myslivců navíc odstřelení rysa neriskne.
Hrozila by mu vysoká pokuta, ale hlavně to, že by přišel až na pět let o zbraně.
"Myslím, že vlčí hlídky jsou zbytečné. Mechanismy na kontrolu pytláctví jsou dostatečné. Máme lesní stráž, CHKO i policii," nastínil Zubíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.