Přihlásit

Tradiční mše i s divočákem (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRNOV
Každoroční svatohubertská pouť na Cvilíně je svátek všech myslivců a lovců, proto bývá po dle starých zvyků v čele chrámu při mši vystavena ulovená zvěř. V sobotu byl na nosítkách vystlaných chvojím vystaven divočák.

"Běžně naši pouť navštíví na 250 lidí. Samozřejmě to nejsou všechno jen myslivci a praktikující katolíci, ale přijde i řada lidí, kterým se tato tradice prostě líbí," představil svatohubertskou pouť Čestmír Pavlík, předseda propagační komise Okresního mysliveckého svazu Bruntál.
Pouť navštěvují nejen myslivci, pro které je hlavním svátkem roku, nebo věřící, kteří se modlitbou chtějí obrátit na svatého Huberta, patrona lovců, ale přichází také hodně těch, kteří hledají kulturní zážitek. Hudebním doprovodem na Cvilíně totiž bývá Hubertská mše b moll, troubená na lesnice. Ujali se jí trubači z lesní správy Jeseník, a o zpěv se postaral krnovský chrámový sbor od sv. Martina.
"Letos to byl už sedmý ročník hubertské poutě v Krnově. Těšili jsme se, že ji zaznamená režisér televizních pořadů Jan Mudra pro připravovaný dokument 1000 let české myslivosti, ale bohužel v pátek večer mi pan režisér volal a omlouval se, že byl právě natáčet v Itálii a vrátil se odtamtud nemocný. Takže nakonec na pouť nemohl přijet," dodal Čestmír Pavlík. Letos po mnoha letech nepřišel na svatohuberstkou mši ani hejtman Jaroslav Palas.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.