Přihlásit

Poslední podzimní zkoušky loveckých psů probíhaly za krásného počasí (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední podzimní zkoušky pořádala ČMMJ o.s. OMS Strakonice ve spolupráci s MS Sousedovice v jejich honitbě. Přihlásilo se 24 vůdců se svými loveckými psy, aby zde vykonali podzimní zkoušky, které kvalifikují psa jako lovecky upotřebitelného pro dohledání a přinášení drobné zvěře. Z toho bylo devět českých fousků, šest výmarských ohařů krátkosrstých, dva maďarští ohaři krátkosrstí, dva němečtí dlouhosrstí ohaři, jeden německý drátosrstý ohař, dva němečtí krátkosrstí ohaři, jeden irský setr a jeden malý münsterlandský ohař.
Do funkce vrchního rozhodčího byl delegován Karel Uhlík z okresu Strakonice. Sbor rozhodčích tvořili z okresu Strakonice František Burian, Karel Stejskal, Václav Petřík, Milan Blatský a Jiří Kotlík. Z okresu Prachatice přijali delegaci Dagmar Sitterová, Václav Kuthejl a Jana Pravdová. Funkcí ředitele zkoušek byl pověřen Pavel Šíma, člen MS Sousedovice. Bezpodmínečně nutnou veterinární prohlídku psů provedl MVDr. František Biskup.
Zkoušky byly tradičně zahájeny troubením na borlici, o které se postaral Jan Řehoř z Katovic. Jeho hraní na borlici je tak vynikající, že nejprve vrchní rozhodčí trubači poděkoval za krásné zahájení a teprve pak seznámil vůdce s organizačními záležitostmi, předpisy a řády, kterými se zkoušky řídí a je nutno dbát jejich dodržování. Po rozlosování vůdců do skupin byly zkoušky zahájeny.
Zkoušky probíhaly za krásného podzimního počasí. Nakonec v letošním roce nám při zkouškách počasí přálo celkově.
Výsledky nebyly moc příznivé, jelikož pět psů i přes výborné podmínky neobstálo a tři vůdci zkoušky pro indispozici psa odvolali. Zkoušku dokončilo 16 psů, z toho 10 v I. ceně, 2 v II. ceně a 4 v ceně III.
Vítězem se stal pes českého fouska Adar od Ficláčku s vůdcem Romanem Matáskem z Libětic, který zvítězil na domácí půdě, jelikož je členem MS Sousedovice. Druhé místo vybojoval pes Car z Volenických luhů s vůdcem Tomášem Kodatem ze Březí a třetí místo obsadil pes irského setra Charkan z Nového Hradečníku s vůdcem Lukášem Vlasem ze Strakonic. Památkou na tyto zkoušky jim budou poháry, které věnovalo MS Sousedovice. Poděkování patří hlavně MS Sousedovice, které nejen propůjčilo pro zkoušky svoji honitbu, ale zajistilo také pro účastníky zkoušek během dne občerstvení, které jim bylo dovezeno přímo do honitby na místo konání zkoušek.
Čas mezi počítáním výsledků zpříjemnila vůdcům a ostatním účastníkům místní kapela, která měla hodně náročný víkend, jelikož celou noc před zkouškami hrála v Sousedovicích posvícenskou zábavu.
Chtěla bych připomenout všem vůdcům, kteří v tomto roce na zkouškách loveckých psů předvedli národní plemeno Český fousek, aby neopomněli do 31. 10. 2011 zaslat žádost o dotaci na Krajský úřad v Českých Budějovicích. Žádosti si mohou stáhnout z webových stránek www.mysl ivost.cz/omsstrakonice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.