Přihlásit

Lov sokolníkům znemožňovala mlha (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj ­
Jako každý rok se uskutečnilo ve Františkových Lázních mezinárodní setkání sokolníků. Většina jich přijela s orlem skalním. "Způsob lovu byla klasická naháňka, kdy řada lovců a honců jde krajinou a snaží se zvednout ukrytou ležící zvěř," objasnil Miroslav Rezek z Mariánských Lázní.
"První den se uskutečnil lov na území honitby, která sahá od Františkových Lázní až k Lomanské výšině. Lov probíhal za pěkného počasí. Mezi prvními úlovky bylo pět kusů srnčího. Druhý den akce pokračovala v chebské honitbě. Počasí sokolníkům nepřálo, začínalo se za mlhy, která se zvedla až v odpoledních hodinách. Mlha znemožňovala lov, a tak až s prvními slunečními paprsky přišly i první úlovky, mezi něž patřila jedna liška a několik kusů srnčího. Sokolníci skončili až v pozdních odpoledních hodinách u přehradní nádrže Skalka. Třetí,poslednídenlovubyl na honitbě Nebanice. Štěstí lovcům příliš nepřálo, první úlovky byly až v odpoledních hodinách a podařilo se chytit jen jednu lišku a dvě srnky," vyjmenoval Rezek.
Setkání sokolníků po třech dnech skončilo a spokojení lovci se začali rozjíždět domů s rozloučením ­ tak zase za rok.
Sokolnictví je jedním z nejstarších způsobů lovu. Vzniklo v Asii asi dva tisíce let před naším letopočtem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.