Přihlásit

Na loučeňském zámku se přes labyrinty dostanete zdarma ke svatému Hubertovi (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Loučeň
Podzim je časem honů. Staletou mysliveckou zálibu panstva připomenou na loučeňském zámku o víkendu 5. až 6. listopadu Svatohubertské slavnosti. Celý program slavností, včetně návštěvy loučeňských labyrintů a bludišt, je po oba tyto dny mimořádně zdarma.
Svatý Hubert je odjakživa považován za patrona myslivců, zobrazován bývá vždy po boku jelena se zlatým křížem. Tento světec bude také patronem Svatohubertských slavností, jejichž 2. ročník naplánoval zámek Loučeň na navlas stejný termín s loňskou premiérou. Slavnosti se uskuteční první listopadový víkend.
Po oba dny je připraven shodný program, který má podle manažera zámku Jiřího Senohrábka dva jednoznačné vrcholy: tradiční návštěvníci mysliveckých slavností ocení Svatohubertskou mši v zámeckém kostele. Ta bude mimořádným a vpravdě slavnostním zážitkem.
Druhý vrchol programu je horkou novinkou. V programových přehledech ho najdete pod tajuplným názvem Úspěšný lov, aneb Draze zaplacená krása. Těšit se můžete na jedinečné pásmo loveckých písní, troubení na lesní rohy a především vyprávění o jedné nevšední výpravě loučeňského knížete Huga Thurn - Taxise do loveckého revíru Černínů. "Jak se ukáže, i urozená knížata používala občas poměrně nekalých praktik, na hony vzdálených aristokratické etiketě. A právě prozrazení jednoho nekalého hříchu dávného loučeňského knížete je nejsilnějším magnetem tohoto druhého hlavního bodu sobotního i nedělního programu Svatohubertských slavností," slibuje Jiří Senohrábek. Po celý den se návštěvníci mohou těšit na sokolnické ukázky, nebo ukázky výcviku loveckých psů. Při slavnostním rituálu se mohou rovněž stát svědky pasování zámecké kněžny do cechu loučeňských myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.