Přihlásit

Preparuje sojky, ale i srnce či medvědy (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Marian Kucharík z Miroslavi profesionálně preparuje zvířata už deset let. Ročně jich takto udělá i tři stovky

Sojky, straky, bažanty, tetřevy, ale i lišky, jezevce, srnce, muflony, nebo dokonce krokodýly, medvědy, antilopy impaly či krajty. To všechno už Marian Kucharík z Miroslavi preparoval. Na Znojemsku je jediným, kdo se preparací zvířat profesionálně zabývá. Ato už deset let.
Vyučil se přitom zámečníkem a zprvu také jezdil po montážích po celé republice. "Mám zkoušky na elektro, na plyn i na svařování. Bohužel se mi ale postupně poněkud zhoršil zrak. Od pětadevadesátého jsem měl myslivecké zkoušky a když jsem něco trefil, tak jsem půl roku sháněl někoho, kdy by mi kůži vypreparoval. Nakonec jsem se tím začal zabývat sám. Zprvu jako koníčkem," vzpomíná Kucharík na své začátky.
Vroce 1998 poprvé navštívil výstavu trofejí, tehdy v Lysé nad Labem. A tam se dal do řeči s profesionálním preparátorem u jednoho ze stánků. Tomu se líbila Kucharíkova vypreparovaná zvířata na fotkách a nabídl mu práci. Tam se pak muž z Miroslavi naučil preparovat zvířata profesionálně. "Takzvaných vycpávačů je v Česku hodně. Preparátorů naopak málo. Rozdíl je v tom, že vycpávači neznají všechny postupy a to se pak pozná na detailech. Po čase se zvířatům vycpaným od nich krabatí třeba víčka, dásně, uši a podobně," říká.
Dva roky pracoval v preparátorské dílně jako zaměstnanec. "Dělali jsme mimo jiné i zvířata pro pražské Národní muzeum. To byla velká škola. Právě při tom jsem se naučil drtivou většinu věcí. Preparovali jsme zvířata na starý způsob, plnili jsme je tedy třeba dřevitou vatou, konopím a dalšími materiály. Později jsem se naučil i moderní způsob, to je preparování na polyuretanové modely. Dnes dělám výhradně ty," svěřuje se Kucharík.
Od roku 2001 se osamostatnil a od té doby podniká sám. "Problém jsem ale měl už se získáním živnostenského listu. Na preparování tam totiž není kolonka. Nakonec mám v podnikatelském oprávnění název Služby v rámci lesnictví a myslivosti. První asi tři roky jsem k preparování stále ještě dělal i zámečničinu, abych se uživil. Pak už jsem měl ale tolik zakázek, že od té doby dělám jen zvířata," dodává osmatřicetiletý muž.
Zpočátku objížděl se svými vypreparovanými zvířaty výstavy, rozdával vizitky, inzeroval v odborných časopisech. Postupně spustil i své internetové stránky preparator.cz. Stále nejvíce zákazníků má ale z různých mysliveckých výstav. Dnes už je ale natolik známý a jeho práce jsou v tolika domácnostech nimrodů, že ho už jeho spokojení zákazníci doporučují svým známým.
"Před dvěma roky, v době celosvětové krize, to bylo znát i u mě. Zakázek bylo ten rok skutečně málo, dost jsem se s tím pral. Vloni a letos už je to zase naštěstí lepší. Může se ale stát, že přijde listopad a nebude nic. Teď si ale nestěžuji, práce mám dost," usmívá se preparátor.
Jeho rukama už prošly stovky zvířat. "Vypreparuji i domácí mazlíčky jako psy a kočky. To je ale nevděčná záležitost. Takové zvíře má totiž majitel deset i více let a zná každou jeho grimasu. Pak stačí víc přivřít víčka, pokrčit pysky a majitel je nespokojený, že jsem mu udělal smutného psa. Raději dělám divoká zvířata a vůbec nejraději ptáky," vyznává se Kucharík.
Jeho referenční album tak zdobí ptáci jako straky, sojky, tetřevi, bažanti, ale i nejrůznější papoušci, sovy, výři a dravci. "Ptáci nemají mimiku, proto se dělají dobře. Majitel musí mrtvého ptáka pověsit za stojáček (nohu ­ pozn.red.) do chladna, roztáhnout mu křídla a nechat ho vychladnout. Pak ho buď po domluvě hned může přivézt, nebo ho zamrazit a dovézt až později. U mě si pak domluví, jak by měl pták vypadat. Jestli by měl třeba stát na větvičce a dívat se doprava. A na mně je pak všechno ostatní," vypráví odborník. Podstatně složitější je už postup u malých savců a velkých zvířat. Ten detailněji popisují právě jeho internetové stránky. Kucharík přitom dokáže vypreparovat třeba muflona ve výskoku, lišku chytající do tlamy ještě letící sojku, či lezoucího krokodýla.
Menšího ptáčka má přitom vypreparovaného za jeden až dva dny, velké zvíře trvá i šest týdnů. Odtoho se odvíjí i cena. Straka vyjde zhruba na jeden tisíc korun. "Preparoval jsem třeba i medvěda. Velké zvíře pak vyjde třeba i na šedesát tisíc korun. Při srovnání s ostatními nejsem ani nejlevnější, ale ani nejdražší. Domnívám se navíc, že nabízím skutečně špičkovou kvalitu. Oči třeba používám výhradně německé. Mají totiž daleko krásnější a realističtější vzhled než české výrobky. A dělám výhradně na polyuretanové modely se zachováním přírodních barev. Takový model se pak v čase nemění, vydrží stále stejný," vysvětluje.
Po celých deset let, po která preparuje zvířata, pracuje prakticky sám. "Měl jsem tu na vyučení jednoho pomocníka, ale moc to nešlo. Občas mi s něčím pomůže otec, ale většinou dělám sám. V jedné místnosti mám dílnu, ve druhé nádrže se speciálním roztokem, ve kterém musí být kůže před preparací naložena až osmačtyřicet hodin," říká.
Ročně takto vypreparuje asi tři sta zvířat. "Za ty roky se z řady mých zákazníků stali kamarádi. Vždyť za mnou někteří jezdí už od roku 1995," uzavírá Kucharík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.