Přihlásit

Parohy jsou velká věda (Respekt)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Evropě se na paroží jelenů hledí především jako na loveckou trofej. Škála i perspektivy jeho využití jsou ovšem velmi široké a s myslivostí nemají nic společného, říká etolog Radim Kotrba, který nad jelenovitými bádá ve Výzkumném ústavu živočišné výroby.

* K čemu jsou vlastně jelenovi ty nepraktické parohy
Jde o sekundární pohlavní znak, kterým jeleni prokazují svou kvalitu a samice toho mohou využít při výběru partnera. Jsou zároveň jakýmsi čestným signálem, protože velikost ani členitost nelze nikterak ošidit. Kromě vizuálního předvádění síly slouží jako zbraň k soubojům se soky v období říje, ale také k obraně proti predátorům. Pouze u sobů nosí paroží i samice.

* Jak dlouho trvá, než parohy narostou?
Vše začíná na jaře okolo března, kdy jelen shodí staré paroží - je to vyvoláno růstem nového. Zpočátku je parožní tkáň měkká, prokrvená, s citlivými nervovými vlákny, poté začíná postupně tvrdnout, mineralizovat. Okolo srpna pak jelen tzv. vytlouká a dochází ke kompletní mineralizaci a přeměnu v kost. Nejmocnější paroží má jelen na podzim v období říje. Velikost a hmotnost tvrdého paroží závisí ve značné míře na skladbě a kvalitě potravy a také na životním prostředí.

* Co to paroží vůbec je?
V době růstu jde o tkáň bohatou na minerály, hormony, enzymy, aminokyseliny a jiné účinné látky. Periodický roční cyklus růstu je jedinečný úkaz, který v živočišné říši nemá obdoby. Jde o jednu z nejrychleji rostoucích tkání, ve vrcholné fázi jsou to až neuvěřitelné čtyři centimetry za den.

* Jak mohou tyto poznatky posloužit lidem?
Studiem parožního růstu se zabývají vědci na celém světě již několik desítek let, ale léčivé účinky měkkých parohů obalených lýčím, tzv. pantů, znala tradiční východní medicína už před minimálně dvěma tisíci lety. Cena pantů byla srovnatelná se zlatem a třeba v Číně vedla svého času až ke zdecimování populace jelenovitých. Panty se dnes získávají převážně z farmových chovů a je to byznys, kolem kterého se točí miliardy dolarů ročně. Mezi největší vývozce patří Nový Zéland, kde se chová na tři miliony jelenů.

* Co nás na paroží odedávna tak přitahuje?
V minulosti bylo paroží coby jedna z nejtvrdších a nejkompaktnějších kostí velmi ceněným nástrojem. Je doloženo, že na některých místech prehistorické Evropy byli jeleni v "lidské péči" chováni dokonce dříve než skot a ovce. Dnes slouží především v preventivní orientální medicíně -vyrábějí se z něj potravinové doplňky na zvýšení imunity, regeneraci organismu, proti projevům stárnutí, na posílení svalstva, při léčbě neplodnosti, impotence, osteoporózy, artritidy, ale i nespavosti nebo třeba při ztrátě paměti.

* A co moderní západní farmakologie?
Ta účinky jeleního paroží objevuje teprve v posledních desetiletích. Výzkum buněk rostoucího paroží, které mají charakter kmenových buněk, otevírá možnosti využití v humánní medicíně a protetice, třeba při regeneraci kostní hmoty nebo v současnosti ke studiu nervových spojů, což by mohlo být velmi přínosné například po úrazech páteře. Výzkum probíhá také v souvislosti se zmírněním průběhu Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

* Proč se u nás na paroží hledí především jako na loveckou trofej?
Zřejmě z důvodu historického přístupu, kdy od středověku byl lov výsadou šlechty a trofej, tedy její velikost, symbolem společenské prestiže. To stále přetrvává. U nás a v dalších evropských zemích je také velmi silná myslivecká tradice, což se přeneslo i do dnešní společnosti. Mimo to se vždy hledělo rovněž na praktické hledisko. Z paroží se přece vyrábějí střenky nožů, lovecké vábničky, hlavice vycházkových holí, nábytek a ozdobné předměty jako knoflíky, spony, brože. Existuje i obor - řezba do paroží. Je to samozřejmě věc vkusu, nicméně třeba v Číně v poslední době ozdobné předměty z paroží získávají na obrovské popularitě.
Video k tématu najdete na www .respekt .cz/video

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.