Přihlásit

Divočáci útočí. Lidé mají zničené zahrady a bojí se (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé, kteří bydlí v osadě u Tehova blízko Prahy, si teď věší na ploty psí chlupy v punčoše. Prý se tak odlákají divoká prasata. Ta jsou přemnožená a už několik týdnů pořádají na jejich zahrady nájezdy. Zůstávají po nich hluboké jámy.

TEHOV
Jaroslav Fanta měl v osadě na Ladech u Tehova nejdřív chatku a teď je jedním z těch, kteří si tu postavili domek. Ještě nestačil udělat plot a jeho zahrada je celá rozrytá od divokých prasat. Řádila tu už v září i v říjnu a zničila i hřiště.
"Plot pro ně není problém, sousedům ho prolomila a překonala i ostnatý drát. Jediné, co je zastaví, je podezdívka," říká Fanta. Svou manželku doprovází denně kolem šesté hodiny ráno k autobusové zastávce, odkud dojíždí do práce.
"Má z nich strach, jsem v penzi, tak ji doprovodím. Máme v osadě srub, ve kterém se nás asi šestnáct starousedlíků schází, ženy se bojí večer chodit samy. Prý jsou to zvířata plachá, ale slyšel jsem, že když má bachyně mladé, tak je nebezpečná," poznamenal Fanta s tím, že si lidé věší na ploty punčochy s psími chlupy či vlasy.

Zahradu jí ochraňuje pes
Někteří lidé jsou na tom daleko hůř než on. "Jsou tady povětšinou starší lidé a jsou zoufalí. Jsou s tím starosti a práce. Teď přes zimu to necháme být a na jaře uspořádáme brigádu. Chce to hrábě a každý drn srovnat, jsou to velké jámy, rozryté jsou i cesty," podotkl Fanta.
Alena Rodbauerová má u domu vlčáka, a tak se k ní na zahradu divoká prasata nedostala. Zryla pozemek před ní. "Asi dvakrát tu ale byla. Chodí v noci, to pes kňučí a štěká. Zřejmě se jich i bojí. Na procházku s ním nechodím, protože se bojím, jak by na ně reagoval. Jednou jsem viděla celé stádo, jak jde přes silnici," uvedla Rodbauerová.
Už loni zahlédla v osadě kance. "Byl asi starý. Jen ležel, nereagoval. Ale letos jsou to nájezdy, to jsme ještě nezažili," podotkla. Podle myslivců jsou divoká zvířata přemnožená a nemají v přírodě přirozeného predátora. Václav Vacek z místního mysliveckého sdružení doporučuje speciální odpuzovadlo. V něm jsou především pachy lidského těla a medvěda.

Odpuzovač je jediné řešení
"Je to jediná rada, ale ani to není stoprocentní," říká Vacek, který se zároveň výrobou takových sprejů zabývá. I on má zkušenosti s divokými prasaty. "Plot nemám, chodí mi volně po zahradě a nic nerozryla, krmím je tady," podotkl.
Podle něj je v dnešní době velkým problémem to, že se zemědělská plocha zastavuje domy, zvlášť v okolí Prahy. Zvířata tak hledají zdroj potravy ve městech. "Není to tím, že bychom je málo lovili, snažíme se odlovit mladou zvěř, ale můžeme i dospělou. Upravené trávníky jsou pro prasata dobrým teritoriem pro potravu," doplnil Vacek.
Podobný problém řešil v minulosti i v Říčanech, kde si museli lidé nainstalovat na plot pevné sítě.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.