Přihlásit

Svatý Hubert převezme vládu nad Hejnicemi (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Studenti lesnické školy se opět ujmou starobylé tradice. Uctí patrona lovu a myslivosti a v bazilice zazní unikátní troubená mše

Hejnice
Už po patnácté se vlády nad městem ujme patron myslivců, lovců, ale také kožešníků, optiků a dokonce matematiků ­ svatý Hubert. Po boku mu pojede půvabná bohyně lovu Diana. Oba studenti Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantě. Právě tato škola pořádá v pátek 4. listopadu tradiční Svatohubertskou jízdu. Slavnost, která uzavírá loveckou sezonu a je poděkováním mysliveckého stavu svému patronovi. Kromě Huberta a Diany, které představují studenti 4. ročníku ­ Kryštof Hájek a Eliška Jindrová, budou slavnostně vyšňořenou družinu tvořit také sokolníci, psovodi, vlajkonoši a trubači. "V průvodu půjdou ve slavnostních uniformách také žáci naší školy," popsala její ředitelka Alena Dvořáková.
Z areálu lesnické školy se slavnostní průvod vydá do města. "Tam Hubert převezme na radnici symbolickou vládu nad městem od starosty města Jiřího Horáka," popsala ředitelka. A pak už se Hubertská jízda vydá do baziliky Navštívení Panny Marie, kde v 10.00 hodin začne slavnostní bohoslužba.
Letošní novinkou bude účast čtyřicetičlenného pěveckého sboru Dvořák z Turnova, která obohatí tradiční troubenou mši. Součástí obřadu bude také posvěcení darů svatému Hubertovi v podobě ulovené lesní zvěře a chybět nesmí ani tradiční pasování studentů do stavu mysliveckého. Slavnostní akt má studentům školy připomenout vážnost a odpovědnost, kterou na sebe příslušníci mysliveckého cechu berou.
Součástí Hubertské jízdy je i každoroční večerní zábava s hudbou, tancem a tombolou.
U zrodu akce, která sem každoročně přiláká stovky diváků, stáli před patnácti lety učitelé zdejší školy Jiří Sedláček, Milan Pecháček a Josef Mrňák.

Odkud tradice jízdy pochází?
Svatohubertská tradice pochází z Anglie a vychází z honů na divokou zvěř, u jejíhož zrodu stála anglická šlechta. Symbolicky uzavírá podzimní loveckou sezonu. Součástí atraktivní podívané bývá troubená halali. Někde provázena tradičním honem na lišku. Tu představuje jezdec, jenž má liščí ohon nebo jeho symbol připevněn na rameni. Ostatní se snaží jezdce dostihnout a ohon ukořistit.

Kdo byl svatý Hubert a čí je to patron?
Svatý Hubert se podle dochované legendy narodil kolem roku 600 ve Francii. Údajně velmi miloval život ­ ženy, dobré víno a především lov. Při jednom z nich se mu do cesty připletl jelen, jemuž mezi parohy zářil zlatý kříž. "Proč stále jen hledáš a lovíš zvěř, proč nehledáš Boha," promluvilo prý zvíře lidským hlasem podle staré legendy. Hubert se po tomto zvláštním prožitku skutečně vydal cestou boží slávy a pro křesťanství získal mnoho obyvatel kraje. Stal se dokonce biskupem. Kromě myslivců a střelců je prý také patronem kožešníků, ale i optiků a matematiků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.