Přihlásit

Místo orla skalního přiletěl výr velký (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BARTOŠOVICE
Na návnadě, kterou pracovníci záchranné stanice v Bartošovicích připravují na krmiště pro orly skalní, si přilétl pochutnat nezvyklý návštěvník - výr velký.
Ochránci si nejprve mysleli, že na černobílých fotografiích zachytili jinou sovu - puštíka bělavého. Po použití barevného snímání ale zjistili, že oním návštěvníkem je výr velký. Největší a nejznámější sova, které se občas říká i král noci, je sice v Evropě poměrně rozšířená, v okolí krmiště ho pracovníci záchranné stanice v Bartošovicích ještě nespatřili. Jeho noční návštěva byla proto pro odborníky překvapením.
"Krmiště je ve výšce nad 600 metrů nad mořem. Aby výr velký létal tak vysoko, není vůbec obvyklé. Nikdy jsme jeho výskyt, na rozdíl od puštíka bělavého, v této lokalitě nepotvrdili. Po podrobném prostudování snímků se jednoznačně přikláníme k tomu, že na obou fotografiích je výr velký," uvedl šéf bartošovické záchranné stanice Petr Orel.
Výr pozorovatele dokonale zmátl. "Silueta výra v nočním vidění je velmi podobná puštíkovi. Výr velký má ale na rozdíl od puštíka výrazn,ouška', tedy prodloužená pírka na hlavě. Tyto se mu podařilo na nebarevných snímcích mistrně schovat," dodal Orel. Ochránci se radovali už ve chvíli, kdy věřili, že zachycenou sovou je puštík bělavý. "Víme, že se tady vyskytují. Ale není zvykem, že by se živili mrtvými zvířaty. V zimě loví drobné hlodavce a ptáky. V Beskydech je stále velmi vzácný. Ještě nikdy ale puštík krmiště nenavštívil," řekl Orel.
Krmiště, které je ukryto před zraky lidí ve Veřovických vrších, slouží hlavně pro nalákání orlů skalních, které v letech 2006 až 2011 bartošovičtí záchranáři vypustili na svobodu v rámci projektu Návrat orla skalního do České republiky.
"V průběhu šesti let jsme do volné přírody vypustili osmnáct mláďat. Ty by se měly usídlit právě v Beskydech a širším okolí. "U orlů je to tak, že dříve než dospějí, jsou na takzvané potulce a létají i několik set kilometrů daleko. Když dospějí, což je někdy mezi třemi až pěti roky, se vracejí zpravidla poblíž místa vypuštění," přiblížil vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích Orel.
V Beskydech nyní sledují jeden pár orlů, který tvoří samec z divoké přírody a samice vypuštěná do volné přírody v roce 2008.
"Jde o nestabilní pár, který ještě hledá stálé teritorium. Smyslem krmiště je zjistit zda se v dané lokalitě zdržují a zdokumentovat jejich výskyt," popsal Orel.

***
FAKTA
Výr velký (Bubo bubo)
Výr velký je noční pták a samotářský tvor. Létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním. Loví v noci v rozsáhlém revíru, klidně až 15 km od hnízda. V potravě není vybíravý, loví hlodavce, zajíce, králíky, ale nepohrdne ani spícími ptáky, s oblibou loví ježky, zvládne i srnče.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.