Přihlásit

Srážky se zvířaty stály řidiče miliony (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jen na Olomoucku loni policie řešila sto deset takových případů. Motorista jej musí vždy ohlásit a zvěř neodvážet

Poničené auto, v lepším případě žádné nebo jen lehké zranění řidiče a škody za desetitisíce korun - to jsou nejčastější následky srážky vozidla se zvěří. Chvilka nepozornosti se motoristům prodraží a zkomplikuje jim další cestu. Policisté z Olomoucka vyjížděli od ledna do konce listopadu 2011 k více než stovce podobných dopravních nehod. Řidičům se může zdát jednodušší policisty k nehodě nevolat a sražený kus zavézt rovnou myslivcům. Jejich povinností však je ihned kontaktovat policii.

Lehká zranění
Olomoučtí dopravní policisté za prvních jedenáct měsíců loňského roku zasahovali u sto deseti případů srážky motorového vozidla se zvířaty. Škody na vozidlech, která se střetla se zvěří, se v bývalém okrese Olomouc každoročně vyšplhají na několik milionů korun. "Celková hmotná škoda je v období od ledna do konce listopadu 2011 vyčíslena na 3,07 milionu korun. Při těchto nehodách došlo k jednomu těžkému a jednomu lehkému zranění," sdělil olomoucký policejní mluvčí Petr Čunderle. Motoristé hlásí policistům několik případů sražení divočáků, srn či zajíců do měsíce. Například koncem minulého týdne dopravní hlídka vyjížděla k nehodě u Rokytnice na Přerovsku. Devětatřicetiletý řidič před touto obcí srazil srnu, která později ze silnice utekla. "Dechová zkouška na místě vyloučila, že by muž před jízdou pil alkohol. Nikdo se nezranil, škoda na automobilu dosáhla sedmatřiceti tisíc korun," upřesnila policejní mluvčí Irena Urbánková.
Bez zranění se naštěstí obešel i pondělní střet osobního automobilu s divočákem u Libavé na Olomoucku.
Řidiči jsou povinni na místo nehody vždy přivolat policii. Musejí přesně nahlásit lokalitu, kde zvěř srazili. "Policisté od nás mají k dispozici seznam honiteb a příslušných mysliveckých hospodářů. V případě srážky zvěře v jejich honitbě je kontaktují a řeší případ společně. Jakmile policisté nehodu na místě zadokumentují, myslivecký hospodář přebírá zvěř a už s ní nakládá sám podle předpisů," popsal správný postup jednatel olomouckého mysliveckého spolku Jiří Zbořil.
Šoféři nesmějí naložit uhynulé zvíře do kufru auta a z místa kolize je odvážet na policii nebo mysliveckému sdružení.
"Je to neoprávněné přivlastnění si zvěře. Pokud by je cestou zastavila jiná policejní hlídka nebo myslivecká stráž, hrozí obvinění z trestného činu pytláctví. Řidiči, kteří mají po srážce se zvěří na svém automobilu škodu, mohou její náhradu uplatnit u pojišťovny z havarijní pojistky. Ti, co mají pouze povinné ručení, si opravu zaplatí ze své kapsy. Škodu na zvěři řidič nikomu nehradí," vysvětlil jednatel Zbořil.

Vysoké ceny
Policie se při stanovení škody řídí novým sazebníkem minimálních hodnot zvěře. Ceny jednotlivých kusů volně žijících zvířat jsou poměrně vysoké. Například hodnota jednoho zajíce je v něm určena na tři tisíce devět set korun, bažanta na tři tisíce sto korun, srnce až na patnáct tisíc devět set korun a divočáka na téměř třiadvacet tisíc korun. "Tyto částky zahrnují skutečné náklady vynaložené na navrácení daného zvířete do honitby, není to jen hodnota samotného masa," upozornil Zbořil.
Jednou z mála možností, jak se srážce se zvěří vyhnout, je zvýšená opatrnost při jízdě po silnicích blízko polí a lesů, kde zvěř hledá potravu a úkryt.

***
Sazebník minimálních hodnot upytlačené zvěře:
Zajíc polní 3900 korun
Bažant obecný 3100 korun
Liška obecná 4800 korun
Kuna lesní 4800 korun
Prase divoké 9800-22 900 korun (podle pohlaví)
Srnec obecný 13 900-15 900 korun
Jelen evropský 22 600-29 300 korun
Daněk skvrnitý 22 300-26 300 korun
Divoká kachna, husa 3200 korun
Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.