Přihlásit

Teplo v zimě zvířatům nevadí, naopak, ušetří energii na horší období podobně jako lidi (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco jiné roky jsme hned od začátku ledna nestíhali odklízet sníh, ještě včera nás po ránu probouzel ptačí zpěv. Kromě toho pučí stromy a dokonce byly vidět včely.
Na leden panovalo neobvyklé počasí a teploty se pohybovaly i deset stupňů nad nulou.
Zdálo by se, ideální počasí, když tedy pomineme vyznavače zimních sportů. Jenže ve střední Evropě se mají střídat roční období. Příroda je na to připravená.
Méně obvyklý průběh počasí začal už od podzimu. Nezvykle teplý byl už loňský podzim, a to především listopad. Ten byl dokonce neobvykle suchý.
"Podzim, z meteorologického pohledu, tedy období od začátku září do konce listopadu, byl srážkově podprůměrný. Zatímco září a říjen jen slabě, listopad byl extrémně suchý,na většině území pršelo až poslední listopadový den, a třeba v pražském Klementinu se jednalo o nejsušší listopad od roku 1804, tedy od počátku souvislého měření srážek na této stanici," píše se na webu Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že suché počasí během listopadu panovalo nejen na našem území, ale v celé střední Evropě.
Právě kvůli suchu se zemědělci obávali, že například zaschnou ozimé plodiny. Ve střehu byli i vodohospodáři, když se den po dni snižovaly průtoky a také klesaly zásoby spodních vod. Až srážky v posledních dnech snad doplnily zásoby spodní vody.
Ale listopad byl ještě skutečně extrémně suchý v celé republice. Například v Rožmitále spadlo v tomto měsíci jen 1,1 milimetru srážek. "Naštěstí to už dohnal prosinec, kdy spadlo 62 mm vody, takže se dá předpokládat, že se spodní voda doplnila," řekl Hubert Hoyer, správce rožmitálské meteorologické stanice.
Bláznivé počasí panovalo i v prvním týdnu nového roku.
Hned 2. ledna padaly teplotní rekordy v celé republice. Například v Lánech bylo 11,2 °C (původní rekord 10,0 °C je z roku 1988) nebo v Klatovech vyšplhala rtuť teploměru na 12,4 °C (původní rekord 11,6 °C je z roku 2003).
Co říkají na současné počasí lidé, jejichž koníčkem i povoláním je příroda?
Zeptali jsme se Milana Kubů z Okresního mysliveckého spolku v Příbrami. "Počasí je opravdu prapodivné. Všechno je zelené, můžeme vidět, jak všechno raší a zpívají ptáci. Pozoroval jsem divoké kachny a ty tak vyvádějí, jako by už byly v toku," popsal Kubů s tím, že osobně se mu relativně teplý leden líbí, protože vytápí dům plynem a rozhodně letos ušetří.
"Myslivci také ušetří, zvěř vůbec nebere objemné krmivo, protože nemá potřebu. V lese byla nadúroda žaludů a těch je stále dost na zemi, takže zvířata nemají nejen díky počasí starosti se sháněním potravy. Divočáci mohou rýt, protože zem není ještě umrzlá. Tohle počasí zvířatům v podstatě vyhovuje," dodal myslivec. Někde ornitologové dokonce zaznamenali, že neodlétly například divoké husy. I těmto ptákům počasí vyhovuje, pokud pak přijde skutečná zima, kterou už předpovídají meteorologové, husy odletí.
Že bylo ještě včera jako na jaře, potvrzuje i Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR: "Ptáci zpívají a viděl jsem i rozkvetlé kočičky." S obavami ale vzhlížejí k dalším předpovědím zemědělci. Vzhledem k tomu, že koncem minulého roku skoro vůbec nepršelo, bojí toho, že kdyby náhle udeřily holomrazy, tak nebude dostatek vláhy v zemi. Lucii Čápové z farmy Čapí letka u Krásné Hory nad Vltavou na jednu stranu prý mírná zima nevadí. "Stíháme udělat práci, která jindy musela počkat. Máme zoráno a přichystáno na jaro. Naopak hrozí spousta škůdců," konstatuje farmářka s tím, že když zima udeří dlouho, zpozdí se v tom roce i úroda a navíc může hrozit sucho.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.