Přihlásit

Krmivo s léčivy dostane zvěř o víkendu (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O nadcházejícím víkendu přibude do většiny krmelců ve žďárském okrese takzvané medikované krmivo. Granulovaná potrava obohacená o léčiva pomůže srnčí zvěři zbavit se velkého množství vnitřních i vnějších parazitů. Právě střečkovitost nebo plicní i střevní červivost zvířata v těžkém zimním období zbytečně zatěžuje a vyčerpává. Pokud se ale parazitů zbaví, zvyšuje se tak jejich šance na přežití.
Myslivci ale upozorňují, že ještě osmadvacet dní poté, co zvěř medikované krmivo zkonzumovala, není její maso poživatelné. Právě proto se přeléčení provádí v lednu, kdy skončila doba lovu srnců, srn i srnčat. "Letos jsme pro žďárský okres objednávali 65 metráků medikovaného krmiva za 286 tisíc korun. Zájem o něj projevilo 85 honiteb z celkem 127, které u nás máme - tedy 67 procent," informoval Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Zbývající honitby si podle něj přeléčení buď zajišťují samy, a to obzvláště v případě oborového chovu, nebo se jednoduše snaží šetřit a péči o zvěř zanedbávají.
Aby bylo přeléčení skutečně účinné, je třeba, aby jeden kus srnčího zkonzumoval alespoň kolem půl kilogramu medikovaného krmiva. "Pokud se jedná o menší množství, nejenže parazité přežijí, ale mohou se také stát vůči účinné látce odolní," upozornil na nutnost správného dávkování Oldřich Sedlář. Granulovaná potrava obohacená léčivy se bude do krmných zařízení ve žďárském regionu dávat jak v sobotu 7. ledna, tak i v neděli 8. ledna.

Také slabší kusy
K rozdělení do dvou dnů se přistupuje proto, aby se po nasycení silnějších kusů zvěře dostali na řadu také slabší jedinci, kteří se v "první etapě" ke krmelci neprobojují.
Podle dosavadních zkušeností myslivců bývá léčba velmi účinná. Dokazují to výsledky koprologických vyšetření z trusu zvířat, která se provádějí před přeléčením a poté opětovně zhruba dva týdny po předložení medikovaného krmiva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.