Přihlásit

Pobíhající kozy a ovce vyžírají v lesích krmelce (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvířata z chovu Rybnice také likvidují smrky, javory i jasany, ničí jesle. Srnčí strádá, protože myslivci přestali krmelce plnit

Semilsko
Volně pobíhající kozy a ovce z rybnického chovu, který je nyní evidován na Miroslavu Vegrichtovou, vyžírají a ničí v lesích krmelce, což způsobuje starosti především myslivcům. Nejvíce škodí semilskému, benešovskému a hájovskému sdružení.
"Kozy a ovce vyžírají krmelce, likvidují smrky, javory, jasany i nízké porosty, ožírají kůru ze stromů. Přestali jsme tak dávat krmivo do krmelců, aby soukromníci neměli větší škody. Takže strádá srnčí zvěř. Majitelé lesů se na nás zlobí a jeden mi dokonce řekl, že pokud to tak půjde dál, podpálí nám krmelce. V regionu nyní nenajdete ani jeden kus srnčí zvěře, protože jak kozy a ovce smrdí, smrdí i krmelce a jesle, a srnčí tam nechodí," řekl jeden z nimrodů, který nechtěl být jmenován.
Když chtěli případ podle jeho slov nahlásit na policii nebo na krajskou veterinární správu, bylo myslivcům řečeno, že nahlásit to musejí majitelé pozemků, kterým vznikly řáděním zvířat škody. "Ale i my máme škodu, a to na krmelcích a jeslích," dodal rozhořčený myslivec.
Před Vánoci se o odchyt koz a ovcí pokusil Pavel Mazan z Vejprnic u Plzně, který na Semilsku již odchytil pětici koní z rybnického chovu. Nyní ale vše zkomplikovalo počasí, především sníh, kterého je ve Škodějově okolo čtyřiceti až padesáti centimetrů.

Další odchyt dnes
O další pokus o odchyt se Mazan pokusí dnes. "Povedlo se mi sehnat nějaké dobrovolníky na pomoc s chytáním, tak snad se tato akce povede a zítra stádo odchytíme. Zvažujeme i variantu, že si k odchytu zapůjčíme traktor s valníkem, na který dáme seno a pokusíme se zvířata nalákat na něj," uvedl Mazan, který vlastní odchytovou stanici a penzion pro zvířata, kde poskytuje místo zejména pro dožití koní.
Podle starosty Nováka jsou zvířata nyní už tak zdivočelá, že se k nim nikdo nepřiblíží dál, než na padesát metrů, protože pak utečou do lesa. "Navíc momentálně bychom se k nim dostali tak leda na lyžích. Uvidíme, jak nám bude počasí přát koncem týdne, kdy hlásí oblevu. U nás by ale podle předpovědi mělo ještě nachumelit až 15 centimetrů nového sněhu," sdělil Novák a pokračoval: "Mám strach, že uhynou další zvířata. Začala se totiž rodit malá jehňata. V tom sněhu a teplotách to bude boj o přežití."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.