Přihlásit

Teplý leden a déšť věstí lidem bídu (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ozimy místo zimování rostou. Zemědělci se bojí hlavně holomrazů a řádění černé zvěře.

Orlickoústecko
Je­li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Lednový déšť z pecnu odkrajuje. Lidové pranostiky hovoří o teplé zimě jasně. Současný ráz počasí nevěstí nic dobrého.
Zemědělci mají vrásky na čele nejen ze současného stavu, obávají se také, co přijde. Holomrazy by letošní úrodě mohly zasadit tvrdou ránu. "Zima je vždycky přerušovaná, sníh napadne, pak na čas roztaje, ale neprobudí to vegetaci. Ta letos ale ještě zimní spánek neměla. Na polích máme ozimou pšenici a řepku. Ozimy byly krásné, urostlé, místo zimování ale rostou. Nejhorší by teď byly holomrazy. Kdyby přišel sníh a mráz, bylo by to ještě dobré," vyjádřil obavy zkušený zemědělec Oldřich Vašina.
Z pohledu desítek let zkušeností považuje letošní zimu za neobvyklou a rozhodně by byl radši, kdyby se naplnila pranostika "Leden studený, duben zelený".
Úrodu přitom neohrožuje jen počasí. "Mám strach, že po špatné zimě nám udělá škody i černá zvěř," dodal Vašina. Že jsou jeho obavy na místě, potvrdil myslivec Pavel Chalupa: "Z pohledu černé zvěře je to jednoznačně nepříznivé. Bachyně budou co nevidět metat selata, a zatímco zimní vrhy vždy přežívali jen ti nejsilnější jedinci, letos veškerá populace přežije." Letošní zima podle něj není přirozeným regulátorem počtů zvěře, přežijí i slabí jedinci. Navíc teplo svědčí i hrabošům a myším, ti se společně s "černou" podepíší na polních kulturách.

***

"Bojíme se celý rok. Nejdřív jak to s úrodou dopadne a pak jak ji prodáme." Oldřich Vašina


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.