Přihlásit

Myslivecký ples nasadil laťku hodně vysoko (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V páte 13 ledna se konal v Horních Dubňanech Myslivecký ples. Pořadatelem byl místní podnikatel Aleš Pokorný, k tanci i poslechu hrála Stříbrňanka. Čím se mi zdál tento ples tak výjimečný? Těch aspektů bylo několik a důležité je, že na celkovém dojmu se podíleli všichni. Pořadatel, kapela i návštěvníci plesu.
Pořadatel připravil pro návštěvníky nejedno překvapení. Při otevření vchodových dveří do budovy spočinuly oči na tombole. Mezi větvičkami z jehličí visela zvěřina - zajíci a bažanti. Z velké zvěře čekaly na majitele šťastného losu srny, selata divočáků, daňčata a dokonce i daněk. Mlsné jazýčky lákaly stylové dorty připravené paní Sklenářovou a Grünwaldovou. Byla to například hlava divočáka, myslivec na paloučku, dort s namalovanou hlavou muflona či jelena, nebo také podkova s mysliveckým motivem. Oči měly co obdivovat. Návštěvníky plesu lákaly k zakoupení losů také úhledně připravené krabice s ovocem a zeleninou či uzeninami. Vepřové čtvrtě provokovaly k představám, kam je uložíme, co z nich připravíme, když budeme mít to štěstí.
Za dalšími dveřmi vítal hosty sám pořadatel a krom vstupenky si návštěvník mohl předplatit večeři. Bylo možné si vybrat daňka na smetaně nebo kančí se šípkovou omáčkou. Obojí s houskovým knedlíkem. Věřte, že každý gurmán by vznesl slova chvály na zdejší kulinářské umění. Pochvala autorům i obsluze. O žízeň a hlad se po celou dobu večera staral kolektiv pod vedením paní Floriánové.
A sál? Ten se pro plesový večer proměnil v myslivecký salon. Na stěnách sálu i jeviště obdivovali znalci myslivecké trofeje. Na každém stolu bylo písemné přivítání s nabídkou vín. Nechyběl ani seznam výher v tombole.
Již bylo zmíněno, že k tanci i poslechu hrála Stříbrňanka. Ples zahájili slavnostními mysliveckými fanfárami, jejichž honosnost byla podtržena i zpívanou formou. Muzikanti byli vtipní. Tančili na pódiu i na sále - samozřejmě partnerkou jim byl vždy hudební nástroj! A jak bylo v sobotu po třetí hodině ranní sděleno - celý ten cirkus na jevišti probíhal pod vedením kapelníka Vojty Horkého. Po celý večer se kouřilo mimo sál v určené místnosti, což ocenili nejen muzikanti, ale i návštěvníci plesu - hlavně dámy. Byly ušetřeny zklamání nad propálenými róbami od cigaretových nedopalků. A když jsme u těch návštěvníků - tak těm bych na těchto stránkách zatleskala - výborně se bavili, nedávali najevo velkou společenskou únavu a navzájem se neobtěžovali. A jak mi sám pořadatel napsal:
"Ples má obrovskou odezvu, účastníci mně stále volají a píší děkovné SMS s tím, že jestli by mohli přijít na další akci. Přemýšlel jsem o tom a na 11. leden 2013 jsme si s kapelníkem Vojtou Horkým včera potvrdili druhý ročník. Jen bude velký problém s návštěvníky kvůli kapacitě. Mohl bych to udělat někde ve větším sále, ale to by už ztratilo tu pointu. Jsem z Horních Dubňan, tak proč se cpát jinam. Naopak, zastupitelé mně poděkovali s tím, že se konáním této akce Dubňany povznesly trošku výš. Nasadil jsem prý velmi vysoko laťku nejen sobě, ale celému okolí. Jsem přesvědčen, že já tu laťku udržím i v případě dalšího ročníku.
Už teď mám v hlavě hlavní cenu a ty detaily, co se nepovedly? Myslím, že jich moc nebylo a ty se vypilují. Jen musím někomu předat vlastní organizaci, abych si to taky trošku užil."
A právě ono sdělení Aleše Pokorného mně vyprovokovalo nenechat si zážitek ze skvělé akce pro sebe, ale poslat ho také kousek dál, mezi vás čtenáře, aby iuvás bylo na plesech příjemně a veselo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.