Přihlásit

Návrat divočiny. Do hor po staletích míří vlci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Deset vlčích smeček se zatím usídlilo v nedaleké německé Lužici. Podle odborníků je jen otázkou času, kdy se šelma objeví i na našem území.

Vypadá to, že se blíží historická chvíle. Po více než třech staletích od vyhubení se v lesích v kraji možná objeví vlk. Asi deset vlčích smeček se zatím usídlilo v nedaleké německé Lužici. Podle některých ochranářů už u nás šelma asi byla, ale neexistují důkazy. Je prý jen otázkou času, kdy do zdejší přírody zavítá.
Teritoria lužických vlků jsou jen několik málo desítek kilometrů od hranic s Libereckým krajem. Vedoucímu Správy CHKO Jizerské hory Jiřímu Huškovi přijde dokonce divné, že vlci se k nám ještě nepřišli podívat.
"Spíše jsme se o tom nedozvěděli, ale i tak dříve nebo později přijdou. Pokud budou mít v Německu i nadále tak dobré a klidné podmínky pro svůj život a tedy i k rozmnožování, není vyloučeno, že mladí vlci budou mít tendenci se vzdalovat a hledat si nová útočiště," popisuje.
Vlk je navíc schopen ujít poměrně velké vzdálenosti. "Smečka je schopna za noc ujít klidně i sto kilometrů. Byl jsem na semináři, kde mluvili o vlku, jenž měl na sobě vysílačku, díky které sledovali jeho pohyb. Ušel vzdálenost od Bělověšského pralesa až na území Německa, kde se dnes usídlil," upozorňuje Tomáš Besta, vedoucí Správy CHKO Lužické hory s tím, že zatím žádný pohyb vlka na území Lužických hor nezaznamenali.
Vlci z území dnešního Libereckého kraje začali mizet již na konci 17. století. Pro zajímavost: poslední vlk v Jizerských horách byl zastřelen v červnu 1766 v blízkosti Nové louky. Pro změnu v Krkonoších bylo osm posledních vlků zabito na slezské straně ještě o pět let dříve.
Podle ochranářů však lidé nemusí mít z této psovité šelmy strach. Vlk je totiž velmi plachým zvířetem. "Vlci Karkulky skutečně nežerou," říká se smíchem Hušek. Navíc by u nás měli dostatek přirozené potravy, kterou je převážně srnčí zvěř.
"Nemusí se bát ani farmáři. Je pravda, že občas zavítají k lidským obydlím a zakousnou třeba jehně nebo slepici, ale stát na toto pamatuje. Pokud hospodáři přijdou tímto způsobem k újmě a je prokázáno, že to udělal vlk, jsou jim poskytovány náhrady," vysvětluje Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.
Vlci ke svému životu nutně nepotřebují horskou divočinu. V Lužici žijí v bývalém vojenském prostoru, kousek od hnědouhelné elektrárny. Podle přírodovědců je tu asi deset smeček. Zvířat tak může být kolem padesáti až sta. V Česku se vlci občas vyskytují pouze při hranici se Slovenskem, nejčastěji v Beskydech. Jednou za čas se tu objeví případ, kdy vlk zakousne například ovci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.