Přihlásit

Statistika: Vydry i kormoráni přibývají, škody se znásobily (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za devět let dostali rybáři na Žďársku jako náhradu škod více než osm milionů

Vysočina
Více než osm milionů korun na státních náhradách za řádění zákonem chráněných vyder a kormoránů vyinkasovali v posledních devíti letech majitelé rybníků ve žďárském okrese.
Na celé Vysočině se jednalo o více než 21 milionů. To znamená, že právě na Žďársku bylo nejvíce žádostí o finanční kompenzaci uznaných a vyplacených. Vyplývá to ze statistiky Kraje Vysočina. Právě kraj odškodnění ze státního rozpočtu od roku 2003 vyřizuje.

Nejvíc peněz putovalo Žďársku
Za devět let bylo vlastníkům pozemků ve žďárském okrese na náhradách vyplaceno 8,6 milionu korun. Nejméně, necelé dva miliony korun, připadlo na Havlíčkobrodsko. Nejvíce žádostí o peníze si lidé podali na Pelhřimovsku, nejméně na Třebíčsku.
"Počty žádostí a výše škod od roku 2003 rostly a nejvyšší byly v roce 2007. Později množství žádostí o odškodnění za způsobené škody mírně klesá, pravděpodobně se počty žadatelů "stabilizují", a podává je ročně v průměru sedm desítek poškozených subjektů v celkové výši do tří milionů korun," vyjádřila se Martina Kratochvílová z krajského odboru životního prostředí. To potvrzují i finanční kompenzace za uplynulý rok.
"Za rok 2011 byla v kraji poskytnuta náhrada škody celkem 66 žadatelům ve výši 2,9 milionu korun. Z toho je dvaapadesát procent náhrad určeno na zmírnění dopadů škod po vydře říční," uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.

Malá šelma
Narůstajícím problémem jsou podle vlastníků rybníků ve žďárském okrese vydry říční, jichž v posledních letech znatelně přibylo.
Šelma dokáže spořádat nemalé množství ryb, a jak se vydří rodina množí, expanduje do nových oblastí. Navíc plaší ryby i v době jejich zimního klidu, takže ty pak před vydrami prchají a při tom přicházejí o cennou energii, jejíž nedostatek a zeslábnutí organismu jim následně může způsobit smrt.
"Toto zvíře se už vyskytuje téměř na každém vodním toku, rychle jich přibývá. Náhrady škod způsobených vydrami jsme žádali loni na jaře, kdy jsme dostali asi 40 tisíc korun. Na podzim jsme už žádost nepodávali," informoval vedoucí úseku rybářství a zemědělství společnosti Kinský Žďár Petr Kulhánek.
Škody způsobené vydrami se ale obtížněji dokazují. Je složitější žádost o finanční kompenzaci doložit průkaznými důkazy. Vydry ulovené ryby totiž zkonzumují beze zbytku, takže už víceméně není co k žádosti o náhradu nafotit.
To je jednodušší v případě škod od kormoránů velkých, kterých rovněž přibývá. Tito chránění ptáci totiž nejenom ryby konzumují, ale přitom jich ještě při svém způsobu lovu několikanásobně více zraní. Ryby pak ovšem na břehu zahynou, krom toho ptáci už o ně jako o potravu nestojí a následně si naloví další ryby.
"Podávali jsme loni žádost o náhradu škody a obdrželi ji v plné výši. Jednalo se o 430 tisíc korun," uvedl pro Žďárský deník Petr Kulhánek z Kinského rybářství.
Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy se v Kraji Vysočina od roku 2003 více než ztrojnásobily. Loni poprvé byla na Vysočině vyplacena i náhrada škody způsobené bobrem evropským ve výši 64 tisíc korun, a to na v třebíčském okrese. Zákon, který proplácení škod garantuje, má za úkol zmírnit konflikty mezi poškozenými a ochránci přírody.

Náhrady škod
Vyplacené náhrady škod, které způsobili chránění živočichové v jednotlivých okresech Kraje Vysočina za posledních devět let: Havlíčkův Brod 1 981 648 Kč, Jihlava 4 521 829 Kč, Pelhřimov 3 543 999 Kč, Třebíč 2 824 388 Kč, Žďár nad Sáz. 8 693 277 Kč. Celkem 21 565 141 Kč. Zdroj: KÚ Kraje Vysočina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.