Přihlásit

Přijďte se podívat na tažné ptáky (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O projektu Českého svazu ochránců přírody jsme hovořili s jeho předsedou Liborem Ambrozkem.

* Kolik je vlastně takovýchto pozorovatelen na území Prahy nebo v jejím nejbližším okolí?
V Praze je nejbližší naučná stezka na Trianglu, což je území mokřadů na Praze 10, které ČSOP vykoupil. Z blízkého okolí je to naučná stezka kolem Medníku, tedy v Posázaví, což je Pražany velmi navštěvovaná oblast. Pěkná pozorovatelna je také v bývalém vojenském prostoru v Milovicích.

* Jaké podobné projekty chystáte na letošní rok?
Letos by jich mělo být na území celé republiky osm, ale celkem jsme jich od roku 2007 v rámci projektu Blíž přírodě otevřeli spolu se společností Net4Gas 47. Jsou to pozorovatelny, odpočívadla, naučné stezky a podobné objekty.

* Krásné okolí Litovického rybníka sem jistě bude lákat i cyklisty, respektive cykloturisty. Nebudou milovníky ptactva při jejich pozorování rušit?
Myslím, že ne. Ti ptáci tady hnízdí v rákosí. Mají na hnízdění klid a pozorovatelna byla vybudována hlavně proto, aby měli lidé nadhled - to rákosí je totiž v létě opravdu vysoké a vlastně zakrývá výhled na celý rybník. Cyklostezka naopak vede trochu stranou a až sem k pozorovatelně lidi nepřivádí., což ovšem neznamená, že by se tu nemohli zastavit. Toho bych se opravdu nebál.

* Zkuste nalákat potenciální zájemce o pozorování na to, jaké ptáky tu budou moci vidět.
Toto území je velmi cenné z hlediska jarního a podzimního tahu ptáků, protože se tu zastavují i vzácné druhy, jako jsou například bahňáci, vodouš či orlovec říční. Ktěm, kteří tu hnízdí, patří labutě, kachny, lysky, dále několik druhů poláků a potápek - například potápka černokrká tu má jednu z nejsilnějších populací v rámci celých středních Čech.

* Na kdy tedy doporučujete návštěvu zdejší pozorovatelny?
Samozřejmě, že nejhezčí je to na jaře, v květnu, červnu, když po hladině plují ptáci s mladými. Ale nedočkavci, kteří chtějí vidět návrat ptáků z teplých krajin, už mohou přijít od první půlky března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.