Přihlásit

Suchá krmiva versus BARF (Fajn život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedávno jsem slyšel, že existuje způsob výživy psů BARF, tedy přirozené přijímání čerstvé potravy. Krmím svého jezevčíka Bonyho granulemi. Nedělám něco špatného? Neměl bych mu také dopřát čerstvé maso? Prosím, mohl by mi někdo říct výhody a nevýhody krmení granulemi a BARFem?
Karel J., Hodonín

Born Again Raw Feeder (BARF) neboli znovunalezení syrového krmiva je nejnovější módou v oblasti psí výživy. Příznivci psy krmí čerstvými surovinami, tedy syrovým masem, zeleninou, vajíčky, kostmi, ovocem, bylinami či mléčnými produkty.
BARFující chovatelé jsou zastánci návratu k přirozené stravě psovitých šelem s odůvodněním, že komplexní suchá krmiva neobstojí kvůli své výživové, ale i chuťové kvalitě. Pojďme se na fenomén BARFu v porovnání s průmyslově vyráběnými krmivy podívat zblízka.
Syrová potrava nesporně vítězí z chuťového hlediska. Proti naopak stojí několik faktorů a rizik, na které upozorňují odborníci na výživu zvířat. Potřeby psa se v jednotlivých vývojových etapách mění, stejně jako u lidí. Malé dítě má jiné nároky na množství a obsah potravin než dospělý člověk, těhotná žena nebo senior. Mladé zvíře potřebuje větší koncentraci bílkovin a energie než starý pes, pro kterého je hladina těchto prvků na tzv. záchovné hladině. I krmivo pro psa malého plemene by mělo splňovat jiné požadavky než to pro plemeno velké. Podle mého názoru se navíc v BARFovaném menu nedá uhlídat poměr jednotlivých živin, stejně tak nerozlišuje plemena či zdravotní stav zvířete.
Vyznavači BARFování také neberou ohled na některá významná zdravotní rizika spojená se zkrmováním syrového masa a kostí.
Dalším "ale" je množství sušiny v denní porci krmiva (suché složky jako bílkoviny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitaminy a vlákniny bez podílu vody). U granulí je podíl sušiny kolem 90 %, v BARFované stravě je to okolo 30 %. V praxi tak na kilo granulí připadá trojnásobný objem doma stravy. Vzhledem k chutnosti syrové stravy ve výsledku zvíře sní až o 15 % víc sušiny. Dochází tak častěji k překrmování a k nežádoucím změnám kondice zvířete. Při BARFované stravě je potřeba kromě syrového masa dávat pozor i na další složky. Jednou z nich jsou vejce, která mohou představovat hygienické riziko (salmonela). Tělu zvířete nedělá dobře ani mléko obsahující laktózu, kterou organismus psa vůbec neumí zpracovat. O slazených dezertech typu pribináčka ani nemluvě.
Chybou někdy bývá i přemíra správných prvků, například vápníku. Ten může vést až ke vzniku osteochondrózy. Výčet nevhodného typu nebo množství surovin k BARFu je skutečně rozsáhlý: ostré kosti, cibule, hroznové víno, avokádo, syrové brambory. Jen těžko mohu říct, jestli je BARFování lepší než suchá krmiva. Tato otázka je stálým předmětem dohadů mezi zastánci obou způsobů výživy. S BARFem skutečně lze v jistých ohledech dopřát zvířeti nepoznané, ovšem za přísných pravidel a s jistými riziky. Velmi často je některá živina v nadbytku.
Krmení psů syrovými produkty je nyní skutečně velmi módní, výhodou je bezesporu chuťová atraktivita. Jistě neexistuje pes, který by upřednostnil granule před čerstvým lososem. Na druhou stranu při výživě "Born Again Raw Feeder" (BARF) jen velmi těžko dodržíte vhodný poměr energie, bílkovin, který je nutný pro optimální "fungování" organismu. Velmi často je pak některá živina v nadbytku, a jiná naopak v nedostatku. Při použití doma připravované stravy se nedá dodržet správné dávkování krmiv, zvířata jsou často překrmována, což vede k nežádoucímu tloustnutí. Dalšími argumenty proti BARFování jsou vyšší cena a časová náročnost.
Ing. Martin Kváš, výživový poradce


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.