Přihlásit

Příliš mnoho jelenů na Šumavě (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Skoro 700 jelenů, laní a kolouchů střelili loni šumavští myslivci. Je to nejvyšší úlovek od roku 2002 a má i stejné kořeny jako tehdy, zvěř se v národním parku silně přemnožila a škodila.

Jan DVOŘÁK, redaktor
--------------------
Jelen jako majestátní zvíře šumavských lesů, ale také jako zvíře, které nemá na Šumavě přirozeného nepřítele, a v zimě okusuje mladé stromky. Aby škody nebyly příliš velké, ministerstvo životního prostředí rozhodlo, na území národního parku se má pohybovat maximálně 840 kusů jelení zvěře. V létě ale jejich počet rychle roste.

Pavel PECHOUŠEK, mluvčí, Národní park Šumava
--------------------
V době vegetace se na území Národního parku Šumava, které představuje více než 68 tisíc hektarů, pohybuje 1 500 až 2 tisíce kusů jelení zvěře.

Jan DVOŘÁK, redaktor
--------------------
Stavy jelenů se pak snižují během lovecké sezony. Začíná v srpnu a končí v polovině ledna. Loví se na celém území národního parku. Kromě vybraných klidových zón. Například myslivci na Prášilsku měli letos za úkol ulovit 80 kusů jelení zvěře, z toho 16 jelenů.

Marek DRHA, referent, Národní park Šumava
--------------------
V těch jelenech je to tak, že my máme omezení pouze do vidlicového desateráka, takže není to o věku, je to o členitosti paroží.

Jan DVOŘÁK, redaktor
--------------------
Opravdu statných jelenů s velmi členitým parožím bylo od srpna do teď skoleno jen necelých 15 kusů.

Adam JIRSA, péče o lesní ekosystémy, Národní park Šumava
--------------------
První je, že se redukuje ten přírůst, aby se stavy nezvyšovaly, a i při samotném lovu je to etické, že se nestřelí matka-laň, aby zůstal sirotek, to samozřejmě ne.

Jan DVOŘÁK, redaktor
--------------------
Kolik jelenů, laní a kolouchů se bude na území Národního parku Šumava lovit od letošního srpna, bude jisté na přelomu března a dubna, kdy proběhne sčítání jelení zvěře. Jan Dvořák, Česká televize, Šumava.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.