Přihlásit

Tah ptáků se kvůli teplu opozdí (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nezvyklé podzimní počasí mate opeřence na Žďársku. Někteří nyní vyvádějí mláďata

Žďársko
Nezvykle teplý začátek letošního podzimu se projevuje i na chování ptactva. Někteří opeřenci jsou příznivými teplotami dokonce natolik zmatení, že v těchto dnech vyvádějí mláďata.
"Ve čtvrtek 6. září jsem například okroužkoval čtyři zhruba týden stará vlaštovčí mláďata ve hnízdě na domu ve žďárské Palachově ulici," podotkl Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.
V první polovině září by přitom již měly vlaštovky obecné region spíše začít opouštět a vydávat se na zimoviště v tropické a jižní Africe a v Arábii. Na této trase musí ptáci zdolat šest až deset tisíc kilometrů. Letošní delší setrvání v oblasti hnízdišť lze ale očekávat rovněž u dalších ptačích druhů.
"Nedávno jsem byl na procházce v okolí Vetelských rybníků za Žďárem a na hladině jedné z nádrží mne zaujala samice poláka chocholačky s pěti mláďaty. Dost mne to na začátku září překvapilo," nechal se slyšet František Nedělka ze Žďáru nad Sázavou.
Z ptačích druhů, které jsou ve žďárském regionu nejběžnější, jako jedni z prvních odlétají rorýsi obecní. Ti svá hnízdiště opouštějí často již ve druhé polovině července nebo na počátku srpna.

Velké vzdálenosti
Než doletí na zimoviště v jižní Africe, čeká je zdolání zhruba 10 tisíc kilometrů. "Obecně platí, že tažné druhy, které nejdříve odlétají, se pak zase na jaře nejdříve vracejí. Jedná se o ptáky, již musejí urazit nejdelší vzdálenost," vysvětlil Jaromír Čejka.
Zhruba v době od 10. do 20. září míří obvykle na zimoviště vlaštovky a jiřičky, v období od 10. do 30. října pak například skřivan polní a drozd zpěvný nebo rehek domácí. Jako jeden z posledních, přibližně od 20. října do 10. listopadu, opouští region špaček obecný. Ten totiž odlétá "jen" do západní a jižní Evropy. "Kvůli počasí se letos tah s největší pravděpodobností opozdí a ptáci tu zůstanou déle než obvykle," dodal Čejka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.