Přihlásit

Po stopách palných zbraní. Kde se vzaly pušky a revolvery? (Svět na dlani)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Palné zbraně jsou dnes součástí světa, kterou už asi nikdy nikdo nevymaže a nezmění. Dokládají, že člověk byl odjakživa nejvíce vynalézavý v hledání cest, jak ublížit něčemu nebo někomu jinému. Kam ale až sahá historie těchto nebezpečných nástrojů? A jak se pušky a další palné zbraně měnily v průběhu dekád?

Na počátku byl kámen. Respektive hornina zvaná pazourek, která se pro své relativně snadné opracování stala jedním z nej vy užívanějších materiálů pro výrobu prvních kamenných nástrojů. S tím, jak člověk moudřel, zlepšoval i své nástroje a zbraně - jednodu-chý nuž, oštěp a před 50 nebo 20 tisíci lety (názory odborníků na to se různí) také ikonický luk, který už vyžadoval provaz a výrobu šípů s kostěnými, kamennými a následně samozřejmě také kovovými hroty.

Vynález luku je z hlediska historie zbrani klíčovými momentem. Umožnil lidem efektivněji lovit tím, že výrazně snížil šance zvířat na únik. Samozřejmě ruku v ruce s tím se vyvíjely i další zbraně. Kdy ale do rovnice vstoupily ty palné?

Celý článek najdete ve čtrnáctideníku Svět na dlani

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.