Přihlásit

Po útocích slonů, kteří letos zabili už tři lidi, postaví Indie ochranné zdi (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Indická federální vláda oznámila, že hodlá ve státě Kérala vybudovat ochranné zdi. Jejich cílem má být ochrana lidí před útoky volně žijících slonů, kteří letos zabili už nejméně tři osoby, což vedlo k nepokojům místních obyvatel. Informoval o tom zpravodajský server The Independent.

Obyvatelé Vajanádu v Kérale žádají krom ochranných zdí i elektrické ploty napájené solární energií, příkopy, systémy včasného varování, vybavení volně žijících slonů sledovacími obojky a vznik koridorů, kterými by tito tlustokožci mohli bezpečně procházet.

Začátkem tohoto měsíce udupal divoký slon vybavený sledovacím obojkem 40letého muže. Šlo už o druhé podobné úmrtí ve stejné oblasti za poslední tři týdny. A o šest dní později zabil jiný divoký slon při výkonu služby u města Pulpally 50letého pracovníka státního ekoturistického projektu. Lidé po těchto sloních útocích opakovaně demonstrovali v ulicích a kritizovali vládu státu, že je nedokáže ochránit.

Podle listu The Indian Express roste ve státě Kérala počet útoků volně žijících zvířat na lidi. Kromě slonů jde také o útoky tygrů a levhartů, gaurů indických, což je nejmohutnější žijící druh tura, či divokých prasat indických.

V období 2022-2023 státní statistiky zaznamenaly 8873 případů útoku divokého zvířete; za zhruba polovinu z nich byli zodpovědní sloni. Smrtí skončilo 98 útoků, z nichž bylo 27 připsáno slonům. V Kérale, která leží na jihozápadě Indie, žije téměř 35 milionů obyvatel.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.