Přihlásit

Policisté na Příbramsku prověřují nález dvou uhynulých orlů mořských a lišky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté na Příbramsku prověřují nález dvou uhynulých orlů mořských a lišky obecné. Zvířata mohl někdo otrávit, jasno by do případu měla vnést expertiza. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z týrání zvířat, pytláctví a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, řekl 23. února ČTK policejní mluvčí Pavel Truxa. Na případ upozornil server příbram.cz.

Uhynulá zvířata někdo objevil ve čtvrtek mezi obcemi Jesenice a Nedrahovice. „Policisté je zajistili a bude provedena expertiza,“ uvedl mluvčí.

Orel mořský je v Česku kriticky ohroženým druhem. Podobný případ se na Příbramsku stal v únoru 2021, kdy bylo u Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních.

Traviči a pytláci nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení, a to nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích, nemůže dýchat, bolestivě roztahuje křídla a svírá pařáty. Jed je nebezpečný a smrtelný i pro člověka. Vstřebává se i kůží či vdechnutím. Samotné držení jedu karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.