Přihlásit

Lovu zdar, dámy (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Se šípkovou, nebo se zelím? Současná myslivost už obvykle nepřipomíná scény, jaké známe ze Slavností sněženek. Mimo jiné i proto, že v ní přibývá žen. Přinesly do myslivosti nejen módu, vychované psy a usměrnily večerní zábavu. A pro mnohé je to útěk od města a stresu.

Na rozbahněné cestě podél lesa dovádí skupina loveckých psů. Foxteriéři, jezevčíci a elegantní strakatí welššpringršpanělé se spolu prohání i po poli a nevynechají skoky ani do rozsáhlých kaluží. Jejich majitelé, myslivci z Nymburska, je ale k honitbě poblíž vsi Stará Lysá nepřivedli jen vyvenčit. Mají tu potrénovat na blížící se psí zkoušku z vyhledávání a vyhánění zvěře. Na kraji lesa pojmenovaného Raštice se postupně schází celkem čtrnáct myslivců nebo adeptů oboru ve skupině. Většina je žen – jedenáct, a jen tři jsou muži. Mezi nimrody, kteří se věnují psům, prý dnes nijak nezvyklý poměr. „A to nám ještě čtyři holky s ohaři chybí. Ženské stále přibývají, jen díky nim lze tyhle skupinové nácviky vůbec provádět,“ podotýká Lucie Jirovská, která dobrovolný trénink party přátel vede.

Celý článek najdete v deníku Hospodářské noviny

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.