Přihlásit

V Zoo Brno přišla na svět trojčata vlků hřivnatých (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Zoo Brno se narodila trojčata vlků hřivnatých. Na svět vlčata přišla na konci ledna a zatím se jim daří velmi dobře. V tiskové zprávě o tom včera informoval mluvčí zoo Michal Vaňáč. Poslední štěňata těchto nejvyšších psovitých šelem byla v Zoo Brno k vidění před osmi lety.

„Stále ještě není úplně vyhráno. Samice je velmi mladá a je to její první porod, kdy se odchov mladých často nemusí podařit. Takže jsme obezřetní. Jsou to velmi plachá zvířata, proto je pro ně nesmírně důležitý klid. Při péči o mláďata to pak platí dvojnásob. Nicméně fena zatím vše zvládá skvěle a odchov probíhá naprosto přirozeně, bez zásahů chovatelů. Právě proto, že samici necháváme prostor pro přirozený odchov a na mladé vůbec nesaháme, může se stát, že o mláďata kvůli řadě nepředvídaných faktorů můžeme přijít,“ uvedla kurátorka chovu savců Oldřiška Kučerová.

Mláďata podle mluvčího dobře prospívají a podle vizuálních kontrol chovatelů přibírají na váze. Zoo ještě nezná pohlaví malých vlků, to zjistí až při první veterinární prohlídce, která se uskuteční v druhé polovině března.

„Pro návštěvníky by mohlo být zajímavé, že už pomalu začíná období, kdy samice přenáší mláďata z jedné boudy do druhé. Pokud tedy někdo u expozice vlků hřivnatých v horní části zoo nějakou dobu vydrží a bude mít štěstí, možná uvidí fenu se štěnětem v tlamě. Je to běžná forma přesunu mladých, a nic jim při tom nehrozí. Zároveň prosíme návštěvníky o ohleduplnost, aby se u výběhu chovali tiše a respektovali klid, který je potřeba k úspěšnému odchovu,“ doplnila Kučerová.

Zoo Brno chová vlky hřivnaté od roku 2000. Nejprve se dorazil samec Karlos a samice Saartje, která na konci ledna 2016 porodila trojčata. Po tomto páru brněnská zoo pečuje o samici Ladu narozenou v roce 2022 v Zoo Praha a o samce Lea, který se narodil v roce 2019 v maďarském Szegedu.

Vlk hřivnatý je největší psovitá šelma Jižní Ameriky a nejvyšší psovitá šelma vůbec. Jeho dlouhé nohy mu umožňují lepší orientaci v oblastech zarostlých vysokou trávou. Kromě lovu menších obratlovců se rád živí také plody. V přírodě je ohrožený především ztrátou životního prostředí, které se mění na pastviny a pole. Vlky ohrožuje také automobilová doprava a domácí psi, kteří je mohou lovit a přenášet na ně infekční nemoci. Vlci hřivnatí jsou také stále nelegálně loveni. Podle některých obyvatel Jižní Ameriky mají části jeho těla, například oči či kůže, léčebné účinky.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.