Přihlásit

Jihlavská zoo dostala nového samce babirusy, nahradí zvíře, které uhynulo (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlavská zoologická zahrada dostala ke třem samicím sudokopytníků babirus nového samce, nahradí zvíře, které letos uhynulo. Dvouletého samce dovezli chovatelé z německé Zoo Opel minulý týden. Zvyká si na nové prostředí a postupně se bude seznamovat se samicemi, sdělila včera ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zahrady. Uvedla, že jihlavská zoo teď chová babirusy sulaweské jako jediná v České republice.

Babirusy jsou v Jihlavě od roku 2001, odchovaná byla dvě mláďata. Samice narozená v roce 2018 zůstala, další mládě z roku 2021 bylo předané do chovu v Belgii. Teď byla jihlavská zoo několik měsíců bez samce. „Námi chovaný samec se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy a v červnu letošního roku jsme ho museli uspat,“ uvedla Kubičková. Díky novému samci by chtěla zoo pokračovat v odchovu babirus.

Na rozdíl od ostatních prasat se babirusy velice pomalu rozmnožují, samice rodí pouze jedno, vzácně dvě mláďata, uvedla Kubičková. Babirusy sulaweské jsou vzácným druhem v přírodě i v zoologických zahradách. Vyskytují se pouze na ostrově Sulawesi a několika přilehlých ostrůvcích v Indonésii, obývají tam tropické deštné lesy.

Samci babirus mají v horní i dolní čelisti hákovité špičáky, které se jim stáčí nad hlavou. Díky nim dostaly babirusy i pojmenování, domorodcům připomínaly parohy. „V indonéštině znamená slovo babi prase a rusa jelen, dohromady tedy prasojelen,“ uvedla Kubičková. Babirusy jsou všežravci, žijí v malých skupinách do deseti jedinců. Dožívají se 12 až 20 let.

Jihlavská zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na primáty, šelmy, kočky a plazy. Minulý rok měla zahrada rekordní návštěvnost, přišlo přes 353 000 lidí. V letošních prvních devíti měsících jich do zoo zavítalo přes 320 800.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.