Přihlásit

Ministr zemědělství na Opavsku (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Monika TIHLÁŘOVÁ, moderátorka
Ministr zemědělství Marek Výborný dnes navštívil Opavsko. Odpoledne v Pusté Polomi jednal s místními zemědělci o problémech v regionu a možných novelách zákona. Jednání sledovala Jana Drápelová. Jano, jaká témata ministr se zemědělci řešil?

Jana DRÁPELOVÁ, redaktorka
Dobrý večer. Tak to jednání trvalo zhruba dvě hodiny a zúčastnilo se jej přes 50 místních zemědělců. A ty hlavní témata byly dvě, a to je přílišná byrokracie a také novela mysliveckého zákona. Co se týče té přílišné byrokracie, tak ta teď zemědělce obtěžuje podle ministra zemědělství nejvíc, oni to potvrzují, jde o přílišné kontroly, duplicitní kontroly nebo komplikovaný systém podávání žádostí. Ministr zemědělství tedy přislíbil, že na tomto bude pracovat a že by se toto mělo zlepšit například tím, že by kontroly byly prováděny satelitními systémy, které poznají, co zemědělci zaseli, a tím pádem tedy odpadá ta nutnost pro fyzickou kontrolu. Kvůli tomuto vznikla na ministerstvu zemědělství také antibyrokratická komise, která se má zabývat jednotlivými zákony a vyhláškami a navrhovat konkrétní řešení. Tím druhým tématem, tedy novela mysliveckého zákona, je odstřel zvěře, která tady právě na Opavsku páchá velké škody. Ta novela je teď v připomínkovém řízení a na názory jsme se ptali a také na vlastně řešení jsme se ptali ministra zemědělství, ale i zemědělců, kteří sem dnes na jednání přišli.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Tam, kde myslivecké sdružení místní nekoná, nečiní to, co ukládají plány lovu, tam budeme navyšovat sankce, tam budeme po orgánu státní správy ochrany myslivosti chtít, aby ta pravidla, parametry byly dodržovány, pokud nebudou, tak vlastník pozemků, zemědělské půdy, případně lesní půdy, dostane pravomoc v rámci povolenky si ten odstřel samotný řešit svým způsobem.

Jiří MICHALISKO, zemědělec
Trošku nám tam rezonuje myšlenka 30 hektarů souvislých, protože u 30 hektarů souvislých většina v rámci toho systému defragmentizace krajiny, co největšího rozdělení a největší pestrosti, tu souvislost nemá a pak ztrácí tu možnost si chránit ty své plodiny i přesto, že třeba jsou konkrétně myslivci a jsou schopni se tomu lovu věnovat.

Vilém TOMÍČEK, předseda Regionální agrární komory Ostravsko
Hlavně jsme řešili byrokracii, ta je obrovská v našem státě. Jsme samozřejmě součástí Evropské unie, je společná zemědělská politika, ale ty podmínky nejsou mnohde stejné, viz tady vedlejší Polsko má úplně jiné podmínky, jak my, kolem toho taky padla řeč, takže pan ministr nám slíbil, že co se týká té byrokracie, tak se bude snažit samozřejmě to zjednodušit.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.