Přihlásit

Správa parku Č. Švýcarsko se snaží potvrdit výskyt kočky divoké na svém území (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa parku České Švýcarsko se snaží potvrdit výskyt kočky divoké na svém území. Loňská data z fotopastí, která se kvůli zdržení způsobená děním okolo ničivého požáru vyhodnocovala až letos, ukázala na snímky, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou, což je jeden z nejvzácnějších druhů fauny v České republice. Uvedla to 10. listopadu správa parku na svém webu.

Fotopasti slouží pro sledování volně žijících zvířat. Snímky zachycující kočku pořídila fotopast loni v březnu ve vnitřních částech národního parku, při hranici jeho klidového území. „Vzhledem k tomu, že se jedná o snímky pořízené za denního světla, jejichž kvalita je mimořádná, lze říci, že se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou, která má všechny typické rozlišovací znaky a naopak nenese žádné zjevné znaky křížence,“ uvedl Martin Valášek, zoolog Správy Národního parku České Švýcarsko. „Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí,“ dodal.

Přírodovědci chtějí zjistit, zda šlo o migrujícího jedince, nebo se na území národního parku kočky divoké usadily. „V případě trvalého výskytu by se jednalo o významnou událost. Kočky divoké jsou v přírodě České republiky velmi vzácné, v uplynulém desetiletí byly ojediněle zaznamenány pouze v několika oblastech, například na Šumavě, v Beskydech či v Doupovských horách,“ uvedla správa parku České Švýcarsko.

Zoologové nyní umísťují fotopasti cíleně, využívají vnadidlo, které je pro kočky mimořádně atraktivní. Jde o výluh z kozlíku lékařského, kterým je potřísněný dřevěný kolík umístěný před vlastní fotopastí. Pokud se kočka divoká v území vyskytuje trvale, zvýšila by se také šance, že se kromě fotografií podaří časem získat i vzorky srsti a podrobit je analýze DNA. Tato analýza by pak poskytla i bližší informace o původu kočky či míře případného křížení s kočkou domácí. Dosavadní výzkumy ukazují, že tato míra křížení, tedy hybridizace, je u středoevropských populací koček divokých nízká.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.