Přihlásit

Na Floridě ulovili obří, 5,5 metru dlouhou invazní krajtu tmavou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obří krajtu tmavou ulovila na Floridě skupina mužů, kteří se vydali chytat tento invazní druh hada do Národní rezervace Big Cypress. Samice krajty, která se jim připlazila do cesty, měřila 550 centimetrů a její váha dosahovala téměř 90 kilogramů. Tím se zapíše mezi rekordní úlovky; dosud nejdelší krajta tmavá, která byla ulovena v Everglades v loňském roce, měřila 580 centimetrů, ale vážila „jen“ 57 kilogramů, napsal zpravodajský server Fox News.

Muži předali svůj úlovek Úřadu pro ochranu přírody jihozápadní Floridy, který krajtu oficiálně změřil a zvážil, než jim předá trofeje – jeden z lovců plánuje pověsit si doma vypreparovanou lebku a další dva chtějí vystavit vyčiněnou kůži v obchodě se sportovním vybavením a rybářskými návnadami, kde oba pracují.

„Máme tahle zvířata rádi – jsou to fantastičtí hadi. Když se s nimi v zajetí správně zachází, můžou z nich být super poslušná zvířata,“ řekl Fox News jeden z pětice lovců. „Ale do volné přírody Everglades nepatří. Žerou obrovskou spoustu původních druhů zvířat,“ dodal.

Krajty tmavé svou žravostí ohrožují nejen svou kořist, ale také původní druhy predátorů v této oblasti, které připravují o potravu. Někteří z těchto predátorů už jsou na seznamu ohrožených nebo zranitelných druhů. Jde především o kultovní pumy floridské, kterých podle oficiálních údajů ve volné přírodě zbývá méně než 250 jedinců.

Krajty tmavé pocházejí z jihovýchodní Asie, včetně částí Indie, Nepálu, Bhútánu, Bangladéše, Barmy, Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Malajsie a jižní Číny. Tito hadi jsou považováni za polovodní a často se vyskytují v blízkosti vody nebo bažinatých oblastí, ačkoli mohou také lézt po stromech.

V 70. a 80. letech 20. století byly krajty tmavé zavlečeny na Floridu poté, co byly do Spojených států dovezeny tisíce těchto hadů na prodej jako exotičtí domácí mazlíčci. Někteří z nich byli omylem nebo záměrně vypuštěni a nakonec se začali rozmnožovat a vytvořili populaci v jižní oblasti státu, především v ekosystému Everglades.

Právě proto, jakou hrozbu představují pro původní živočišné druhy, je floridské zákony umožňují humánně zabíjet po celý rok bez povolenky nebo loveckého lístku. Představují takový problém, že je Florida zakázala chovat jako domácí mazlíčky.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.